Foto: TASS/Scanpix/LETA

ASV un Lielbritānija paudušas asu kritiku Krievijas parlamenta vēlēšanu norisei, ko aizēnojušas apsūdzības rezultātu falsifikācijā.

Svētdien, 19. septembrī, noslēgušās trīs dienu vēlēšanas notika apstākļos, kas nesekmē brīvu un godīgu balsošanas procedūru, pirmdien paziņojumā apliecināja ASV Valsts departamenta preses sekretārs Neds Praiss.

Līdzīgu nostāju paudusi Londona.

Krievijā notikušās Valsts domes vēlēšanas pozitīvā veidā nav ietekmējušas demokrātiju valstī, ņemot vērā daudzos ierobežojumus, kas tika īstenoti procesa gaitā, teikts Lielbritānijas Ārlietu ministrijas paziņojumā.

Krievijā notikušās parlamenta vēlēšanas "demokrātiskajām brīvībām valstī ir nopietns solis atpakaļ," teikts paziņojumā.

"Tas, ka Krievijas varasiestādes izmantoja likumus par "ekstrēmistiskajām organizācijām", "ārvalstu aģentiem" un "nevēlamajām organizācijām", lielā mērā ierobežoja politisko plurālismu un radīja šķēršļus Krievijas tautas pilsonisko un politisko tiesību īstenošanā," teikts ASV Valsts departamenta paziņojumā.

Pasākumi, ko Krievijas varasiestādes īsteno, lai marginalizētu pilsonisko sabiedrību, apklusinātu neatkarīgos medijus un izslēgtu reālās opozīcijas kandidātus no piedalīšanās vēlēšanās, grauj plurālismu un ir pretrunā Krievijas starptautiskajām saistībām, norādīja Lielbritānijas Ārlietu ministrija.

Ne Vašingtona, ne Londona neatzīst Krievijas Valsts domes vēlēšanu rīkošanu suverēnās Ukrainas teritorijā un atgādina, ka Krimas iekļaušana Krievijas sastāvā nav atzīta.

Svētdien noslēdzās trīs dienas ilgusī balsošana, pirms kuras prezidenta Vladimira Putina autoritārais režīms izvērsa nesaudzīgu kampaņu pret saviem oponentiem, jo aptaujas liecināja, ka valdošās partijas "Vienotā Krievija" popularitāte bija nokritusies līdz rekordzemam līmenim.

Krievijas opozīcija pirmdien apsūdzēja varasiestādes Valsts domes vēlēšanu rezultātu masveidīgā viltošanā.

Ar opozīcijas līderi Alekseju Navaļniju saistītās organizācijas pirms vēlēšanām tika pasludinātas par "ekstrēmistiskām", tādējādi liedzot jebkuram to pārstāvim pašam kandidēt vēlēšanās. Izmantojot dažādus citus līdzekļus, kandidēšana tika liegta arī vairumam citu vērā ņemamo opozīcijas pārstāvju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!