Foto: Reuters/Scanpix

ASV un Lielbritānija trešdien paziņojusi par jaunām sankcijām pret Krievijas oligarhu Ališeru Usmanovu un viņa finanšu tīklu.

Usmanovs, kurš ir tuvs Krievijas prezidenta Vladimira Putina sabiedrotais, pakļauts ASV un Eiropas Sankcijām (ES) kopš Krievijas atkārtotā iebrukuma Ukrainā.

ASV Finanšu ministrija paziņoja, ka jaunās sankcijas saskaņotas ar Lielbritānijas sankcijām un to mērķis ir pastiprināt jau spēkā esošos soda pasākumus un vēl vairāk ierobežot Krievijas iespējas importēt tehnoloģijas, ko tā izmanto karā Ukrainā.

ASV sankcijas piemērotas 120 fiziskām un juridiskām personām 20 valstīs un jurisdikcijās. Lielbritānija noteikusi sankcijas 14 fiziskām un juridiskām personām.

"Kamēr Kremlis meklē veidus, kā apiet ekspansīvās daudzpusējās sankcijas un eksporta kontroli, kas noteikta Krievijai par karu pret Ukrainu, ASV un mūsu sabiedrotie un partneri turpinās jaukt izvairīšanās shēmas, kas atbalsta Putinu kaujas laukā," sacīja ASV Finanšu ministrijas sekretāra vietnieks terorisma un finanšu izlūkošanas jautājumos Braiens Nelsons.

Viņš sacīja, ka šis solis parāda, ka ASV ievēro G7 valstu grupas apņemšanos "radīt nopietnas izmaksas trešo valstu dalībniekiem, kuri atbalsta Krievijas karu".

Papildus ASV Finanšu ministrijas ieviestajām sankcijām pret 20 fiziskām personām un 29 juridiskām personām, ASV Valsts departaments sankcijām pakļāvis 80 fiziskās un juridiskās personas, kas saistītas ar Usmanovu, citiem Krievijas miljardieriem un centieniem izvairīties no sankcijām.

ASV Finanšu ministrija piemērojusi sankcijas arī trīs bijušajiem un esošajiem Budapeštā bāzētās Krievijas kontrolētās Starptautiskās Investīciju bankas vadītājiem - Krievija pilsoņiem Nikolajam Kosovam un Georgijam Potapovam, kā arī Ungārijas pilsonim Imrem Lašločki, sankcijām pakļauta arī pati banka.

ASV Finanšu ministrijas paziņojumā teikts, ka banka "dod iespēju Krievijai palielināt savu izlūkdienestu klātbūtni Eiropā, paver durvis Kremļa kaitīgajām ietekmes aktivitātēm Centrāleiropā un Rietumbalkānos, kā arī var kalpot par mehānismu korupcijai un nelegālai finansēšanai, tai skaitā sankciju pārkāpumiem".

Sankcijas tiek noteiktas arī pret vairākiem uzņēmumiem Ķīnā, Turcijā un Apvienotajos Arābu Emirātos, kas atbalsta Krievijas militāri rūpniecisko kompleksu, apejot starptautiskās sankcijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!