Foto: AFP/Scanpix

Šonedēļ ASV prezidenta Baraka Obamas un Lielbritānijas premjera Deivida Kamerona tikšanās laikā panākta vienošanās veikt kopējas stransatlantiskas kiberkara mācības, ziņo "The Guardian". Tās plānotas sakarā ar pieaugošo uzbrukumu skaitu dažādiem datortīkliem visā pasaulē.

Abu valstu līderi pēc tikšanās Baltajā namā paziņoja, ka pirmā uzbrukumu simulācija paredzēta šogad, un tā būs vērsta pret Londonas un Volstrītas bankām. Kiberkara simulāciju pret finanšu sektoru veikšot abu valstu kopēja "kiber-šūniņa", jeb institūcija, kuru abu valstu līderi vienojušies izveidot informācijas apmaiņai.

Jau šobrīd no ASV puses šīs institūcijas izveidei piesaistīti FIB un Nacionālā Drošības aģentūra, bet no Lielbritānijas puses - M15, Lielbritānijas centrālā banka un Valdības komunikācijas centrs.

Abu valstu līderi tikušies pirmajā vizītē starp kādas Eiropas valsts vadītāju un ASV prezidentu kopš Francijas terorakta. Kā galvenie draudi, pret kuriem vērsties pieminēti islāma ekstrēmisti Sīrijā un Irākā, kā arī Eiropā, kā arī pieaugošie kiberuzbrukumu draudi no noziedznieku un valstu puses.

"Neviena no valdībām, ne arī kāds privātā sektora pārstāvis vairs nespēj aizstāvēties vienatnē," paziņojumā par tikšanās iemesliem paziņojis Obama. Viņš norāda, ka kiberuzbrukumi ir strauji pieaugoša problēma, atgādinot arī neseno uzbrukumu korporācijai "Sony Pictures".

ASV prezidents skaidro, ka arī lielvalsts "pati nozīmīgākā infrastruktūra" ir privātā sektora rokās un to vada sistēmas, kas pieslēgtas internetam. Līdz ar to viņš aicina apvienoties valsts un privāto sektoru kiberdrošības nodrošināšanai.

Kamerons savukārt paziņojis, ka viens no viņa uzdevumiem ir panākt lielāka spiediena izdarīšanu no Obamas puses lielajiem interneta milžiem "Facebook" un "Twitter", lielākas sadarbības nodrošināšanai, kas palīdzētu uzraudzīt un novērst potenciālos terora draudus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!