Foto: AFP/Scanpix
ASV un Lielbritānija uz taifūna izpostītajām Filipīnām nosūtījusi vairākus karakuģus, ziņo raidsabiedrība BBC.

Kuģi un vairāki tūkstoši karavīru nosūtīti, lai palīdzētu taifūnā cietušajai valstij un tās iedzīvotājiem. Uz Filipīnām devies arī ASV aviācijas bāzes kuģis "USS George Washington", kurš valsts piekrasti varētu sasniegt tuvākās diennakts laikā, vēsta raidsabiedrība BBC.

ASV bez aviācijas bāzes kuģa uz Filipīnām nosūtījusi vēl vairākus kuģus. Tāpat karakuģi uz cietušo valsti nosūtījusi Lielbritānija.

Tiek lēsts, ka taifūnā "Haijans", kas bijusi viena no spēcīgākajām pasaulē pieredzētajām vētrām, varētu būt gājuši bojā 10 000 cilvēku.

Daudzi ir palikuši bez pajumtes, pārtikas un dzeramā ūdens, tāpēc starptautiski palīdzības operācija valstij ir ļoti nepieciešama. Tomēr glābējiem lielo postījumu dēļ nav viegli sasniegt visus cietušos rajonus.

"Tiek ziņots, ka daudzi tūkstoši cilvēku ir miruši, un skarti ir gandrīz 10 miljoni cilvēku. Parādīsim savu solidaritāti Filipīnu cilvēkiem laikā, kad tas ir nepieciešams," teica ANO ģenerālsekretārs Bans Kimūns, paziņojot par plašu palīdzības plānu un 25 miljonu dolāru (13 miljoni latu) finansējumu tam.

Vētras postījumus Bans raksturoja kā "sirdi plosošus". 

"Haijans" piektdien sasniedza Samaras un Leites salas piekrasti un turpināja ceļu uz rietumiem, šķērsojot vēl sešas Filipīnu salas. Milzīgo postu pēc vētras papildina arī sākusies laupīšana, kārtībā ir grūti nodrošināma. Varas iestādes atsevišķos rajonos izvietojušas bruņumašīnas.

"Delfi" jau ziņoja, ka spēcīgā taifūna "Haijans", kurš Filipīnās varētu būt laupījis ap 10 000 dzīvību, postījumi radījuši valstī "pilnīgu vājprātu", atsaucoties uz Filipīnu Sarkanā Krusta vadītāju, vēsta raidsabiedrība BBC.

"Haijans", kas tiek raksturots kā gada spēcīgākā vētra, kā arī viena no stiprākajām, kas jebkad skārusi sauszemi, Filipīnas sasniedza piektdien, savā ceļā nolīdzinot ēkas un laupot tūkstošiem dzīvību. Pirmdien tā ir sasniegusi Vjetnamu, bet nu jau ar krietni mazākiem vēja ātrumiem.

 "Haijans", kas ir viens no spēcīgākajiem taifūniem, kas brāzies pāri pasaulei, Filipīnas sasniedza piektdien. Sestdienas rītā taifūns virzījās uz Vjetnamas pusi un tika sākta iedzīvotāju evakuācija un jau slēgtas vairākas skolas un sabiedriskās iestādes. Pēc meteorologu prognozēm, "Haijans" valsts piekrasti sasniegs svētdien.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!