Foto: EPA/LETA
ASV un Polija ceturtdien oficiāli kļuva par dalībniecēm NATO Kiberaizsardzības centrā, kas izveidots Igaunijas galvaspilsētā Tallinā.

Ceturtdien pie centra ēkas tika pacelti abi šo valstu karogi..

Polija par nodomu pievienoties NATO Kiberaizsardzības centram paziņoja pērn decembrī. Par to Igaunijas ārlietu ministram Urmasam Paetam tiekoties paziņoja viņa Polijas kolēģis Radoslavs Sikorskis.

Arī toreizējais ASV aizsardzības ministrs Roberts Geitss ASV lēmumu pievienoties centram apliecināja pērn decembrī, kad tikās ar Igaunijas aizsardzības ministru Jāku Āvikso.

Pērn NATO Kiberaizsardzības centrā tika uzņemta Ungārija.

Kiberdrošība  ir viens no galvenajiem   NATO  stratēģiskās koncepcijas elementiem. Tā jo īpaši aktualizējās pēc 2007.gada notikumiem Tallinā, kas bija saistīti ar padomju kareivju pieminekļa - Bronzas kareivja - pārvietošanu, pēc kurās   Igaunija  pārdzīvoja masu kiberuzbrukumus. Pēc šim notikumiem Tallinā tika izveidots īpašs   NATO   centrs kiberdraudu novēršanai. Oficiāli Tallina uzstāj, ka 2007.gada nekārtību laikā kiberuzbrukumus   Igaunijai  organizēja Krievija.

2008.gadā Igaunijas, Latvijas, Lietuvas, Itālijas, Slovākijas, Spānijas un Vācijas dibinātā centra misija ir veicināt NATO dalībvalstu kiberaizsardzības spējas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!