Foto: EPA/Scanpix/LETA

ASV uz 30 dienām aizliegs jebkādu ieceļošanu no Eiropas, lai apturētu jaunā koronavīrusa izplatīšanos, trešdien paziņoja ASV prezidents Donalds Tramps.

"Lai apturētu jaunu [koronavīrusa] gadījumu nonākšanu mūsu krastos, mēs uz nākamajām 30 dienām apturēsim visus ceļojumus no Eiropas uz ASV. Jaunie noteikumi stāsies spēkā pusnaktī" uz sestdienu, Tramps sacīja uzrunā valsts iedzīvotājiem no Ovālā kabineta.

Viņš precizēja, ka šis aizliegums "neattieksies uz Lielbritāniju". Tas arī netiks attiecināts uz "amerikāņiem, kas izgājuši attiecīgas pārbaudes".

Baltais nams vēlāk nāca klajā ar paziņojumu, precizējot aizliegumu un tā izņēmumus.

Ieceļošanas aizliegums attieksies uz cilvēkiem, kas fiziski atradušies Šengenas zonā pēdējās 14 dienās pirms sava mēģinājuma ierasties ASV.

Aizliegums tomēr neattieksies uz tiem Šengenas zonu apmeklējušajiem cilvēkiem, kas ir ASV pilsoņi vai pastāvīgie iedzīvotāji, ASV pilsoņu vai pastāvīgo iedzīvotāju dzīvesbiedri vai ASV pilsoņu vecāki.

Aizliegumam nebūs pakļauti arī cilvēki ar zināmām vīzām.

Tramps savā uzrunā piebilda, ka aizliegums arī "attieksies uz lielu tirdzniecības un kravu apjomu" un "dažādām citām lietām". Šie vārdi izraisīja satraukumu, un ASV amatpersonas bija spiestas precizēt, ka aizliegums attieksies tikai uz cilvēku ieceļošanu, nevis preču vai kravu importu.

ASV prezidents ir ticis kritizēts par lēnu reakciju uz koronavīrusa izplatīšanos, kura izraisītā slimība Covid-19 jau ir prasījusi vairāk nekā 4500 cilvēku dzīvības visā pasaulē.

Tramps, kurš iepriekš savos izteikumos bija mēģinājis mazināt koronavīrusa bīstamību, savā uzrunā apgalvoja, ka tā perēkļus ASV "iesējuši" ceļotāji no Eiropas, un vainoja Eiropas Savienību nepietiekami ātrā rīcībā.

"Mēs spērām dzīvību glābjošu soli ar agrīnu rīcību attiecībā uz Ķīnu," aizliedzot ieceļošanu no turienes, sacīja Tramps. "Tagad mums jāīsteno tāda pati rīcība pret Eiropu."

"Šie ir visagresīvākie un visaptverošākie centieni vērsties pret ārzemju vīrusu jaunāko laiku vēsturē," sacīja Tramps.

Tramps arī sacīja, ka ASV novēros situāciju, lai noteiktu, vai satiksmi ar Eiropu būtu iespējams atsākt ātrāk.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!