Foto: EPA/LETA

ASV nosūtījusi uz ASV divus eskadras mīnu kuģus uz Lībijas piekrasti un izvietojusi tur jūras kājnieku vienību, lai garantētu drošību savā vēstniecībā Tripolē pēc tam, kad trešdien Lībijas otrajā lielākajā pilsētā Bengazi saniknotam pūlim uzbrūkot ASV konsulātam, nogalināts Savienoto Valstu vēstnieks Lībijā Kristofers Stīvens un trīs amerikāņu diplomātiskās amatpersonas.

"Divi eskadras mīnu kuģi atradīsies Lībijas tuvumā, bet tas ir tikai piesardzības pasākums," paziņoja augsta ranga amatpersona.

Viens no kuģiem "Laboon" jau ir ieradies Lībijas piekrastē, bet otrs "McFaul" ture ieradīsies tuvāko dienu laikā. Lībijā izvietota arī 50 jūras kājnieku liela vienība.

ASV Aizsardzības ministrijas pārstāvis Džordžs Litls gan atteicās komentēt konkrētu kuģu kustību, bet uzsvēra, ka ASV bruņoties spēki ir veikuši drošības pasākumus, kas ir "ne vien loģiski konkrētos apstākļos", bet arī "piesardzība, kas jāveic".

Uzbrukumu konsulātam Bengazi nosodīja ASV prezidents Baraks Obama, kurš arī deva rīkojumu pastiprināt ASV diplomātisko misiju apsardzi visā pasaulē.

"Jūras spēki uz Lībiju sūta FAST [Flotes pretterorisma drošības komandu]," aģentūrai AFP atklāja amatpersona, kas vēlējās palikt anonīma.

ASV Jūras spēki un privātie drošības uzņēmumi gādā par ASV diplomātisko pārstāvniecību apsardzi ārvalstīs, un pagaidām nav skaidrs, kā uzbrucējiem Bengazi izdevās iekļūt drošības dienestu apsargātajā teritorijā.

Flotes pretterorisma drošības komandas, ko pilnvaro ASV Jūtas spēku operāciju vadītājs, tika izveidotas 1987.gadā, lai ātri reaģētu uz drošības draudiem pēc vairākiem teroraktiem 70. un 80.gados.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!