"Daesh" karavadonis Abu Omārs al Šišani jeb Čečens Omārs, kuru Pentagons dēvē par teroristu grupējuma kara ministru, visticamāk ir nogalināts ASV uzlidojumā, vēsta aģentūra "Reuters".

Par džihādista iespējamo nāvi amatpersonas paziņojušas otrdien, norādot, ka tas varētu būt nozīmīgs sasniegums ASV koalīcijas centienos iznīcināt "Daesh" vadību.

Pēc neoficiāliem avotiem viņš miris kopā ar vēl 12 teroristiem. ASV Aizsardzības ministrijas pārstāvis Pīters Kuks gan norāda, ka Šišani nāve vēl nav apstiprināta.

Gaisa uzbrukumu veidojuši vairāki uzlidojumi ar iznīcinātājiem un bezpilota lidmašīnām netālu no Šedādas pilsētas Sīrijā, kuru no džihādistiem pirms aptuveni nedēļas atguva Sīrijas kurdu spēki. Pentagona pārstāvji ir pārliecināti, ka Šišani atradies šajā apvidū, lai uzmundrinātu un palīdzētu pārgrupēt zaudējumus cietušos džihādistus.

Šišani iekļauts ASV meklētāko noziedznieku sarakstā, un par informāciju, kas palīdzētu viņu saņemt dzīvu vai mirušu, izsludināta piecu miljonu ASV dolāru prēmija. Viņš tiek uzskatīts par tuvu "Daesh" līdera Abu Bakra al Bagdadī militāro padomnieku.

Kuks arī skaidro, ka terorista bojāeja grupējumam nozīmētu zaudēt līdzšinējās spējas veiksmīgi koordināt uzbrukumus un aizsargāt savas pozīcijas. Tāpat tiek pieļauts, ka viņa nāve varētu apgrūtināt jaunu kaujinieku piesaisti no Čečenijas un pārējās Kaukāza apkaimes.

Šišani piedzima kā Tarhans Taijumurazovičs Batirašvili 1986. gadā Gruzijā, kas tobrīd bija PSRS sastāvā.

Viņš pusaudža gados iesaistījās čečenu kaujinieku vienībās, kur pieņēma Abu Omāra al Šišani vārdu, bet 2006. gadā pievienojās Gruzijas armijai un pat piedalījās 2008. gada karā pret Krieviju. Pēc dažu gadu dienesta viņš gan tika atvaļināts medicīnisku iemeslu dēļ.

2010. gadā viņš tika arestēts par nelikumīgu ieroču glabāšanu, bet neilgi pēc izlaišanas no cietuma pameta Gruziju, lai dotos uz Sīriju. 2013. gadā viņš pievienojās "Daesh", bet jau gadu vēlāk parādījās kādā grupējuma izplatītā video ar segvārdu Čečens Omārs. Tobrīd ASV Valsts departaments viņu jau dēvēja par teroristiskā grupējuma militāro līderi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!