Foto: EPA/LETA

ASV kompānija "Halliburton" atzinusi, ka iznīcinājusi pierādījumus lietā par naftas ieguves platformas "Deepwater Horizon" katastrofu 2010.gadā Meksikas līcī, vēsta raidsabiedrība BBC.

Pēc šīs atzīšanās uzņēmums piekritis samaksāt maksimālo naudas sodu. Uzņēmuma izplatītajā paziņojumā teikts, ka tās meitas kompānija "Halliburton Energy Services", kas piedalījās naftas platformas uzstādīšanā, ir gatavi atzīties vainu pierādošo dokumentu iznīcināšanā un samaksāt maksimālo naudas sodu 200 000 dolāru (apmēram 106 400 latu) apmērā.

Uzņēmums atzinies, ka licis iznīcināt informāciju par tā saistību ar naftas platformu, uz kuras notika avārija. Būvējot platformu, uzņēmums "Halliburton", kurš atbildējis par tās uzstādīšanu, solījis to nostiprināt ar konkrētu skaitu metāla stiprinājumu, taču rīkojies savādāk un izmantojis mazāk stiprinājumu.

ASV Tieslietu ministrijā pavēstīts, ka uzņēmuma vadība likusi izdzēst informāciju par katastrofā iesaistīto platformu un darbinieki to izdzēsuši. Ministrijā uzskata, ka uzņēmums, atzīstot dokumentu iznīcināšanu, atzinies arī kriminālnoziegumā.

"Halliburton" ir trešais uzņēmums, kurš iesaistīts traģēdijā un atzinis vainu. Pirms tam savu vainu atzina naftas uzņēmums BP, kas īrēja dziļurbuma platformu un "Transocean", kuram piederēja uzsprāgusī platforma.

"Halliburton" un abām pārējām firmām būs vēl jāstājas tiesas priekšā, kur lems par kompensācijām cietušajiem un bojā gājušajiem. Tiek lēsts, ka šī tiesvedība varētu vilkties gadiem.

Jau vēstīts, ka eksplozijā uz BP īrētās dziļurbuma platformas 2010.gada 20. aprīlī gāja bojā 11 strādnieki. Divas dienas pēc sprādziena naftas ieguves platforma nogrima Meksikas līcī. Nafta sāka izplūst Meksikas līča ūdeņos, izraisot ekoloģisko katastrofu.

Pēc vairākām neveiksmēm naftas noplūdi no avarējušā urbuma tomēr izdevies apturēt 2010.gada 15. jūlijā. Taču 87 dienu laikā kopš avārijas brīža Meksikas līča ūdeņos nonāca 4,9 miljoni barelu naftas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!