Foto: AFP/Scanpix/LETA

ASV vadīto koalīcijas spēku pret "Daesh" virspavēlniecība svētdien izziņoja pretterorisma operāciju tūlītēju pārtraukšanu un koncentrēšanos uz Irākā esošo militāro bāzu apsardzības pastiprināšanu, vēsta ārvalstu mediji.

Pēc piektdien ASV īstenotā uzbrukuma Irānas ģenerālim Kasemam Soleimani, kurā līdz ar viņu gāja bojā irāņu un Irākas šiītu veidoto tā dēvēto "Tautas mobilizācijas spēku" grupējumu līdera vietnieks Abu Mahdi al Muhandiss, kā arī vēl seši citi cilvēki, drošības situācija reģionā ir saspīlēta.

"Mūsu galvenā prioritāte ir visa "Daesh" sakaušanai dislocētā koalīcijas kontingenta aizsardzība," paziņoja koalīcijas pārstāvji. Koalīcija Irākā ieradās pēc Irākas parlamenta lūguma, pēc tam, kad "Daesh" 2014. gadā pārņēma plašus valsts ziemeļrietumu reģionus un apdraudēja galvaspilsētu Bagdādi. Lai gan organizācija uzskatāma par lielā mērā sakautu, tās sekotāju šūniņas turpina darboties un rada apdraudējumu gan Irākā, gan Sīrijā, gan citviet reģionā, un koalīcijas spēki pēdējā laikā līdzās operācijām pret "Daesh" pastiprināti apmāca irākiešu spēkus cīņā pret tām.

Vienlaikus Irākā Soleimani vadībā turpināja pieaugt kaimiņvalsts Irānas ietekme, kas radīja arī plašu šķelšanos Irākas šiītos, novedot pie vērienīgiem protestiem pagājušā gada rudenī. Protestētāji pieprasīja Irānas, tostarp Soleimani ietekmes mazināšanu, ko "Delfi" no protestētāju skatupunkta atklāja irākiete Nūra Musa. Kurdi un citi irākiešu sunnīti tajos pārsvarā atturējās piedalīties etnoreliģiskā saspīlējuma dēļ.

Vienlaikus, kā atklāja arī Musa, irākieši, kas iestājās pret Soleimani politiku, neiestājas par ārvalstu, tostarp ASV ietekmes palielināšanos Irākā. Soleimani un Muhandisa nogalināšana irākiešiem pastiprināja sajūtu, ka ASV pārkāpj pilnvaras viņu zemē un tas atkal saliedējis šiītus, ko pierāda parlamenta rezolūcija aicinot ASV vadīto koalīciju pamest Irāku. Lai gan kurdu un sunnītu arābu pārstāvji šo parlamenta sēdi boikotēja, šiīti veido pārliecinošu vairākumu parlamentā, ar ko pietika rezolūcijas pieņemšanai.

Pēc Muhandisa nāves vēl vairāk varētu palielināties "Tautas mobilizācijas spēku" grupējumu ietekme, kuri jau līdz šim vērienīgu reformu rezultātā kļuvuši par daļu no Irākas Bruņotajiem spēkiem un faktiski kontrolē atsevišķus valsts reģionus. Šiītu grupējumu ietekmes pieaugums veicināja arī uzbrukumus Rietumvalstu pozīcijām valstī, un pēdējos mēnešos tie jau prasījuši vairākas irākiešu, kā arī ASV civilpersonas dzīvību.

Rēķinoties, ka šiīti tagad ir vēl saliedētāki un līdz ar to audzis tautas atbalsts arī šiītu grupējumiem, tostarp armijā iekļautajām organizācijām un Muhandisa paralēli vadītajam, bet armijai nepakļautajam grupējumam "Kata'ib Hizbollah", ASV vadītās koalīcijas pārstāvji izšķīrušies pret terorismu vērsto operācijas pārtraukt un palielināt bāzu apsardzību.

ASV vadītās koalīcijas spēki arī skaidri norāda, ka paliek uzticami Irākas valdības un tautas partneri cīņā pret "Daesh", kuras dēļ viņi bija aicināti vispār ierasties valstī.

Arī NATO, kas vada atsevišķu vietējo spēku apmācību programmu, jau sestdien paziņoja, ka to uz laiku pārtrauc.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!