Foto: Reuters/Scanpix

ASV vadītās koalīcijas spēku uzbrukumos džihādistu grupējuma "Daesh" ("Islāma valsts") objektiem kopš 2014. gada vidus ir gājuši bojā 484 civiliedzīvotāji, piektdien paziņoja ASV armija.

Koalīcija, kas īsteno operāciju "Inherent Resolve", aprīļa ziņojumā minēto nogalināto civiliedzīvotāju skaitu ir papildinājusi ar vēl 132 cilvēkiem.

105 no viņiem gāja bojā, kad ASV lidmašīna 17. martā nometa bumbu uz "Daesh" snaiperi Mosulas rietumos, netīši izraisot sprāgstvielu slēptuves eksploziju, kas sagrāva ēku, kur bija patvērušies civiliedzīvotāji.

Operācijas "Inherent Resolve" operatīvā grupa "uztver nopietni visus ziņojumus par civliem upuriem un izvērtē visus zinojumus tik pamatīgi, cik vien iespējams," teikts šīs grupas ikmēneša paziņojumā.

Tajā uzsvērts, ka tikai 0,27% no 21 035 gaisa triecieniem kopš operācijas sākuma ir kļuvuši par pamatu "ticamiem" ziņojumiem par civiliedzīvotāju nāvi.

Nevalstiskās organizācijas tomēr ir minējušas daudz lielāku bojāgājušo civiliedzīvotāju skaitu Irākā un Sīrijā.

Londonā bāzētais žurnālistu kolektīvs "Airwars", kas kompilē datus no publiskiem avotiem, lēš, ka kopš operāciju sākuma 2014.gada augustā ir gājuši bojā vairāk nekā 3800 cilvēku, kas nebija iesaistīti karadarbībā.

Londonā bāzētā aktīvistu organizācija "Sīrijas Cilvēktiesību observatorija" ("Syrian Observatory for Human Rights") lēš, ka šogad no 23. aprīļa līdz 23. maijam Sīrijā vien ir nogalināti 225 civiliedzīvotāji. Tas ir lielākais civilo upuru skaits viena mēneša laikā kopš 2014. gada.

Piektdien publicētais ziņojums ietver tikai incidentus ar cilvēku upuriem līdz aprīļa beigām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!