Foto: Publicitātes foto

ASV vadītās koalīcijas lidmašīnas trešdien nobloķējušas ceļu teroristu grupējuma "Daesh" ("Islāma valsts") konvojam ar kaujiniekiem un to ģimenes locekļiem, kuri mēģināja nokļūt "Daesh" kontrolētā teritorijā Sīrijas austrumos.

Lidmašīnām izdevies sabombardēt arī kaujiniekus, kas devās pretī konvojam.

Uzlidojumu mērķis bija apturēt vienošanos, ko noslēdzis Libānas šiītu bruņotais grupējums "Hizbollah" un Sīrijas armija. Vienošanās paredz "Daesh" kaujinieku došanos prom no Sīrijas un Libānas robežas uz grupējuma kontrolētiem apgabaliem Sīrijas austrumos.

ASV vadītā koalīcija un Irāka kritizējušas šo vienošanos.

Spriežot pēc "Hizbollah" ziņotā, konvojā pārvietojās 308 kaujinieki un 331 civiliedzīvotājs.

Konvojs apturēts, sabombardējot ceļu un tiltu, atklāja ASV vadītās koalīcijas pārstāvis.

Pilsoņkarš Sīrijā notiek kopš 2011. gada un sadrumstalojies daudzās frontēs starp kurdu spēkiem, mērenajiem un radikālajiem sunnītu nemierniekiem, valdības karaspēku un tai lojāliem paramilitāriem formējumiem.

Atbilstoši jaunākajām sīriešu aktīvistu aplēsēm karā dzīvību zaudējuši jau vairāk nekā 320 000 cilvēku.

"Daesh" ir sākusi zaudēt savu kontroli Sīrijā un Irākā. Sīrijā ASV vadītā koalīcija atbalsta kurdu un arābu aliansi, kas jau vairākus mēnešus cenšas padzīt "Daesh" kaujiniekus no Rakas.

"Daesh" ieņēma Raku 2014. gada sākumā, un drīz pēc tam Raka kļuva pazīstama kā grupējuma "de facto" galvaspilsēta Sīrijā.

Tikmēr Krievijas atbalstītajai Sīrijas armijai un tās sabiedrotajiem šiītu kaujiniekiem no Irākas un Libānas šogad izdevies atkarot "Islāma valstij" teritorijas valsts vidienē un pavirzīties uz austrumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!