Foto: PantherMedia/Scanpix
Īpašais ASV ģenerālinspektors Irākas atjaunošanas lietās Stjuarts Bouens paziņojis, ka liela daļa no Savienoto Valstu piešķirtajiem līdzekļiem karā izpostītās valsts rekonstrukcijai ir nozagti, pirmdien informē laikraksts "The Los Angeles Times".

Bouens vairākus gadus pētījis ASV dotāciju naudas likteni un secinājis, ka savulaik uz Irāku vestās lielās skaidras naudas masas tērētas nevis reāli veiktu darbu apmaksai, bet gan kukuļos vietējām amatpersonām un citiem nezināmiem mērķiem..

Laikā no 2003. gada līdz 2004. gadam uz Irāku ar lidmašīnām tika nogādāti 12 miljardi dolāru ( 6 miljardi latu). To transportēšanai 21 reizi tika izmantotas smagi pielādētas lidmašīnas " C- 130 Hercules". Lidmašīnu celtspēja ir 20 tonnas.

Skaidrās naudas krājumi tik glabāti vienas no gāztā Irākas diktatora Sadama Huseina pils pagrabiem valsts galvaspilsētā Bagdādē.

Rīkojoties ar naudu , ASV militārpersonas reti kad ievēroja striktas atskaišu prasības. Iznākumā vēlāk nevarēja noskaidrot - kam nauda tērēta.

Irākas valdība noliedz, ka tās ierēdņi būtu atbildīgi par naudas izšķērdēšanu. 2004. gadā noslēgtais līgums valsts atjaunošanas līdzekļu pārvaldīšanu uzticēja amerikāņiem. Bagdāde šobrīd grasās sūdzēt ASV valdību tiesā par Irākas valstij  secen gājušajiem miljardiem.

Kā ziņots, ASV vadīta starptautiskā koalīcija bez ANO sankcijas īstenoja iebrukumu Irākā 2003. gadā. Vašingtona pamatoja iebrukumu ar it kā Huseina rīcībā esošiem masu iznīcināšanas ieročiem. Vēlāk izrādījās, ka šādu ieroču nav. Irākas kara laikā gājuši bojā vairāk nekā 100 000 cilvēku. Vairāki miljoni devušies bēgļu gaitās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!