Foto: Reuters/Scanpix/LETA

ASV prezidenta Donalda Trampa administrācija atcēlusi iepriekšējā prezidenta Baraka Obamas ieviesto politiku, kas ASV izlūkdienestiem ik gadu lika informēt par bojāgājušo skaitu dronu uzbrukumos, raksta britu raidsabiedrība BBC.

Politikas, kuru Obamas administrācija ieviesa 2016. gadā, galvenais mērķis bija nodrošināt lielāku caurspīdīgumu. Kopš 2001. gada 11. septembra terorakta dronus bieži izmanto pret militāriem un teroristisko organizāciju mērķiem. Trampa administrācija šo politiku raksturojusi kā lieku un traucējošu, ziņo medijs.

Atsevišķi ASV politiķi izteikuši kritiku par Trampa lēmumu, argumentējot, ka tas var ļaut dronu uzbrukumus veikt bez atbildības izjūtas. Demokrātiskās partijas pārstāvis Adams Šifs, kurš vada Kongresa izlūkdienestu komiteju, norādīja, ka Obamas ieviestā politika bija svarīgs caurredzamības nodrošināšanas pasākums, piebilstot, ka tās atcelšana ir nepamatota.

Trampa administrācijas pirmajos divos gados īstenoti 2243 dronu uzbrukumi, kas ir vairāk nekā visā Obamas prezidentūras laikā (1878 - astoņu gadu laikā), atsaucoties uz Lielbritānijā bāzētās domnīcas "Bureau of Investigative Journalism" datiem, raksta BBC.

No 2018. gada sākuma līdz šim brīdim dronu uzbrukumos lielākais bojāgājušo skaits fiksēts Afganistānā (vismaz 713) un Somālijā (vismaz 447), liecina domnīcas dati.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!