Foto: PantherMedia/Scanpix
ASV federālās iestādes piekritušas izmaksāt vairāk nekā miljardu ASV dolāru (vairāk nekā 500 miljonus latu) pārstāvjiem no 41 indiāņu cilts, tādējādi pieliekot punktu ilgstošajiem tiesu procesiem un strīdiem zemes jautājumos, vēsta raidorganizācija BBC.

Tiesu darbi saistīti ar indiāņu pretenzijām pret ASV federālajām iestādēm attiecībā uz to zemju un dabas resursu pārvaldi, kas piederēja Ziemeļamerikas pirmiedzīvotājiem.

Šīs prasības saistītas ar vairāk nekā 100 gadu veciem notikumiem, kad cilšu teritorijas tika nodotas ASV iestāžu pārvaldībā un privātajām kompānijām. Indiāņu ciltis, kas vērsās tiesā, apgalvoja, ka varas iestādes nav izmaksājušas tām pienākošos kompensāciju par zemes izmantošanu.

"Šī vienošanās ir godīga un godam atrisinās vēsturiskās pretenzijas saistībā ar cilšu teritoriju pārvaldi, kas pārāk ilgu laiku bija iemesls konflikta avots starp indiāņu ciltīm un ASV," paziņojis ASV tieslietu ministrs Ēriks Holders.

Nauda tiks izmaksāta no speciāla ASV federālā fonda, kas izveidots dažādu prasību pret ASV valdību apmierināšanai.

Saskaņā ar 1874.gada likumu indiāņu cilšu zemes varēja nodot nomā privātajām kompānijām ASV federālajām varām, taču par zemes izmantošanu bija jāmaksā kompensācija. Tomēr simti tūkstoši amerikāņu indiāņu kompensāciju nesaņēma.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!