ASV prezidents Bils Klintons ceturtdien iecēla tirdzniecības ministra amatā bijušo kongresmeni Amerikas japāni Normenu Minetu, kurš kļuva par pirmo aziātiskas izcelsmes ASV valdības locekli.
Normens Mineta bija viens no 120 tūkstošiem Amerikas japāņu, kas tika internēti Otrā pasaules kara laikā, kad ASV karoja pret Japānu.

Viņš nomaina tirdzniecības ministra amatā Viljamu Deiliju, kurš atstās šo amatu 15.jūlijā, lai vadītu viceprezidenta Ala Gora vēlēšanu kampaņu.

68 gadus vecais Mineta, kura iecelšana vēl ir jāapstiprina Senātam, pauda lepnumu par iecelšanu šajā amatā un solīja strādāt, lai nodrošinātu ASV ekonomikas izaugsmi.

Mineta bērnībā kopā ar savu ģimeni tika nosūtīts uz internēto nometni, kad ASV pārņēma ksenofobija pēc Japānas uzbrukuma Pirlharborai 1941.gadā. Vēlāk viņš dienēja ASV armijā Korejā un Japānā, studēja koledžā un pēc tam iesaistījās politikā, kļūstot par Sanhosē pilsētas mēru Kalifornijā.

Būdams kongresmenis, viņš palīdzēja pārliecināt ASV valdību, ka tai jāatvainojas un jāsamaksā kompensācija Amerikas japāņiem par internēšanu kara laikā.

Mineta 11 reizes tika ievēlēts par Pārstāvju palātas locekli no Kalifornijas, līdz 1995.gadā aizgāja no Kongresa, lai kļūtu par "Lockheed-Martin Corp." viceprezidentu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!