Foto: AFP/Scanpix

Reaģējot uz medijos izskanējušām apsūdzībām, ka ASV izlūkdienesti izspiego savus sabiedrotos, ASV valsts sekretārs Džons Kerijs paziņojis, ka spiegošana starptautiskajās attiecībās "nav nekas neparasts". Par to vēsta raidsabiedrība BBC.

Kerijs paskaidrojis, ka viņam nav bijis nekas zināms par nedēļas nogalē vācu laikrakstā "Der Spiegel" un britu "The Guardian" vēstīto, ka ASV izspiego savu sabiedroto diplomātiskās misijas. 

"Katra pasaules valsts, kas ir iesaistīta starptautiskajās attiecībās, nacionālās drošības jautājumos, veic daudz pasākumu, lai aizsargātu savu nacionālo drošību un visa veida informāciju, kas ar to saistīta," preses konferencē skaidroja Kerijs.

"Un viss, ko es zinu ir, ka tas nav nekas neparasts daudzām valstīm. Bet es nekomentēšu neko vairāk, kamēr man nebūs visi fakti un nepārprotama skaidrība par situāciju," BBC citē Kerija teikto.

Ziņas, ka ASV varētu būt izspiegojušas Eiropas Savienības (ES) pārstāvniecības un tādas sabiedrotās valstis kā Francija, Itālija un Grieķija, izraisīja sašutumu ES. Augsta ranga ES amatpersonas norādīja, ka skandāla dēļ varētu tikt apdraudēts nozīmīgais ASV-ES tirdzniecības līgums.

ES par šīm apsūdzībām svētdien vērsās pie Vašingtonas pēc paskaidrojumiem.

Vēstīts, ka laikraksts "Der Spiegel" svētdien ziņoja, ka ASV dienesti ir izspiegojuši Eiropas Savienības (ES) institūcijas gan Beriselē gan ASV. Savukārt "The Guardian", atsaucoties uz bijušā Centrālās izlūkošanas pārvaldes tehniskā darbinieka Ērika Snoudena nopludināto informāciju, ziņoja, ka ASV pavisam izspiegojušās 38 valstu pārstāvniecības, to skaitā Francijas, Itālijas, Grieķijas, kā arī ne-Eiropas sabiedrotos.

Snoudens, kurš medijiem nopludinājis informāciju, ASV ir apsūdzēts spiegošanā. Domājams, ka viņš pašlaik atrodas Maskavā - lidostas tranzīta zonā, kur, slēpjoties no ASV varas iestādēm, ielidoja no Honkongas. Snoudena tālāku ceļošanu apgrūtinot nederīgi dokumenti, bet ASV cenšas panākt viņa izdošanu.

Snoudens pasaules uzmanības lokā nonāca pēc tam, kad britu laikrakstam "The Guardian" nodeva informāciju par ASV izlūkdienestu izmantotajām datu iegūšanas programmām, tostarp masveida telefonsarunu noklausīšanos un personu izsekošanu globālajā tīmeklī, analizējot videomateriālus, fotogrāfijas un e-pastus.

"The Guardian" norāda, ka savu informācijas avotu avīze atklājusi pēc paša Snoudena lūguma.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!