Trešdien intervijā kāda augsta ranga ASV militārpersona ir izteikusies, ka ASV un Dienvidkorejas spēki varētu sakaut Ziemeļkoreju arī tādā gadījumā, ja šai komunistiskajai valstij piederētu vairāki kodolieroči, informē ārvalstu prese.
Kaut arī ir parādījušās vairākas pazīmes, ka pārtrauktās sešu pušu sarunas par Ziemeļkorejas kodolprogrammām varētu atsākties, tomēr Dienvidkorejas ārlietu ministrs ir izteicies, ka vajadzētu paturēt prātā arī iespēju, ka Ziemeļkoreja atsakās no dalības sarunās.

Seula trešdien nosūtīja uz Vašingtonu savus pārstāvjus, kur tie tiksies ar augstām ASV amatpersonām, tajā skaitā viceprezidentu Diku Čeiniju, un pārrunās radušos kodolkrīzi, raksta Reuters.

ASV spēku komandieris Dienvidkorejā, ģenerālis Leons Laporte, atklāja ASV militārpersonu aprēķinus, ka Ziemeļkorejai ir kā minimums divi kodolieroči, un tā turpina darbu pie ieroču programmas turpmākas attīstības.

“Neatkarībā no tā, cik kodolieroču ir Ziemeļkorejas rīcībā, tas nemaina spēku samēru,” viņš saka. “ASV un Korejas Republika saglabā iespēju apspiest Ziemeļkorejas agresiju un, ja nepieciešams, sakaut Ziemeļkoreju, ja tā apdraudēs Dienvidkoreju.”

Laporte stāsta, ka ASV pilnībā atbalsta sarunu atsākšanu un darīs visu iespējamo, lai situācija tiktu atrisināta ar diplomātiskiem paņēmieniem.

Lai gan Vašingtonas plānos neietilpst uzbrukums Ziemeļkorejai, nākamajā mēnesī Valsts aizsardzības universitātē tiks rīkotas mācības, kuru laikā tiks izspēlētas iespējamās situācijas un ASV rīcība, ja krīze netiks atrisināta.

Februārī Ziemeļkoreja oficiāli paziņoja, ka tās rīcībā ir kodolieroči. Šomēnes tā apgalvoja, ka ir gatava atgriezties pie sarunu galda, ja tiks izpildītas vairākas tās prasības, tajā skaitā, ja Vašingtona sāks uzskatīt Phenjanu par līdzvērtīgu partneri.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!