Foto: AFP/Scanpix/LETA

ASV bruņotie spēki otrdien, 20. jūlijā, veikuši Somālijā uzlidojumu ar "Al Qaeda" saistīto džihādistu grupējumu "Al Shabaab", un tas bija pirmais šāds uzlidojums kopš Džo Baidena prezidentūras sākuma, pavēstīja Pentagons.

ASV Āfrikas pavēlniecība (AFRICOM) koordinācijā ar Somālijas valdību "Somālijā šodien Galkajo apkaimē veica vienu pret "Al Shabaab" vērstu uzlidojumu," ziņu aģentūrai "AFP" apliecināja Pentagona preses sekretāre Sindija Kinga.

Trieciens, kas tika īstenots 700 kilometrus uz ziemeļaustrumiem no galvaspilsētas Mogadīšo, bija vērsts pret "Al Shabaab" islāmistiem, norādīja Kinga.

"Triecienā nodarīto postījumu izvērtējums vēl nav saņemts, ņemot vērā "Al Shabaab" un valdības spēku turpinošos konfrontāciju, bet pavēlniecības sākotnējais izvērtējums liecina, ka šī trieciena rezultātā neviens civilists nav ievainots vai nogalināts," viņa piebilda.

Šis Somālijā ir pirmais ASV bruņoto spēku uzlidojums kopš 19. janvāra, kad AFRICOM pavēstīja, ka divos uzlidojumos ir nogalinājusi trīs "Al Shabaab" džihādistus.

Nākamajā dienā notika Baidena inaugurācija.

Tiklīdz Baidens uzņēmās prezidenta pilnvaras, viņš ierobežoja dronu izmantošanu pret džihādistiem ārpus teritorijām, kur Savienotās Valstis iesaistītas karadarbībā.

Tādējādi tika koriģēta Baidena priekšgājēja Donalda Trampa politika. Tramps ASV armijai bija devis lielu rīcības brīvību tādās valstīs kā Somālija un Lībija.

Plāni par triecieniem džihādistu grupējumiem ārpus Afganistānas, Sīrijas un Irākas pirms to īstenošanas jāiesniedz Baltajā namā, vēl martā pavēstīja Pentagona preses sekretārs Džons Kērbijs.

Trampa prezidentūras laikā dronu triecienu skaits Somālijā palielinājās vairākkārt no 11 triecieniem 2015. gadā līdz 64 triecieniem 2019. gadā un 54 triecieniem 2020. gadā, liecina nevalstiskās organizācijas "Airwars" aplēses, kas veic monitoringu par civilistu upuriem gaisa spēku operācijās visā pasaulē.

Īsi pirms amata atstāšanas Tramps deva rīkojumu par 700 īpašo uzdevumu spēku karavīru atvilkšanu, kas bija izvietoti Somālijā, lai apmācītu armiju un to konsultētu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!