Foto: Reuters/Scanpix/LETA

ASV veiks "bezprecedenta darbības", lai nodrošinātu savu apgādi ar stratēģiskas nozīmes minerāliem un retzemju elementiem, kas ir kritiski svarīgi tehnoloģiju sektoram un armijai, otrdien paziņoja tirdzniecības ministrs Vilburs Ross.

Ķīna ir svarīga šo materiālu piegādātāja. Saasinoties tirdzniecības konfliktam ar Vašingtonu, Pekina ir draudējusi ar retzemju elementu eksporta pārtraukšanu kā iespējamu atbildi uz ASV noteiktajiem muitas tarifiem Ķīnas precēm.

Ross pavēstīja, ka jaunā ziņojumā ir minēti 35 minerāli kā "kritiski svarīgi [ASV] ekonomiskajai un nacionālajai drošībai", tai skaitā urāns, titāns un retzemju elementi, kas ir nepieciešami viedtālruņu, datoru, lidmašīnu un GPS sistēmu ražošanai, kā arī citām vajadzībām.

"Šiem kritiski svarīgajiem minerāliem bieži netiek pievērsta uzmanība, bet mūsdienu dzīve bez tiem būtu neiespējama," sacīja Ross.

"Pēc šajā ziņojumā detalizētiem ieteikumiem federālā valdība veiks bezprecedenta darbības, lai nodrošinātu, ka ASV netiek nošķirtas no šiem svarīgajiem materiāliem."

ASV prezidents Donalds Tramps ir pastiprinājis agresīvu nostāju pret Ķīnu, mēģinot to piespiest mainīt savu tirdzniecības praksi, un sarunas starp abām valstīm ir pārtrauktas pēc jaunas eskalācijas, sevišķi ASV pasākumiem pret Ķīnas telekomunikāciju aprīkojuma ražotāju "Huawei".

Tramps 2017.gada decembrī aicināja Tirdzniecības ministriju un citas valdības aģentūras izstrādāt jaunus kritiski svarīgo materiālu avotus, lai samazinātu apgādes pārtraukumu risku, sevišķi no ārvalstu puses.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!