Foto: AFP/Scanpix

Otrdien paredzēts pirmais jaunās paaudzes ASV kosmosa kuģa "Orion" izmēģinājums, kas varētu pavērt cilvēka ceļu lidojumiem iz Marsu.

"Orion" starts paredzēts plkst.7.05 (plkst.14.05 pēc Latvijas laika) no Keipkanaveralas Kenedija kosmosa centra Floridā, kas 30 gadus tika izmantots ASV atspoļkuģu "Shatle" programmai, bet pirms tam no tā pacēlās iepriekšējās paaudzes kosmosa kuģi "Apollo".

ASV Nacionālā Aeronautikas un kosmosa pārvalde (NASA) kosmosa kuģi "Orion" izstrādājusi, lai piepildītu seno ieceri nogādāt cilvēku uz Marsa.

Jauno kosmosa kuģi izplatījumā nogādās nesējraķete "Delta IV Heavy", un pēc pacelšanās kosmosā "Orion" dosies uz Zemes orbītu 5900 kilometru augstumā, lai divas reizes pa to apriņķotu mūsu planētu.

Šoreiz 4,5 stundas ilgajā izmēģinājuma lidojumā "Orion" dosies vēl bez apkalpes, taču turpmāk plānots, ka tas varēs izplatījumā nogādāt sešus cilvēkus, nonākot līdz šim vēl nesasniegtā attālumā no Zemes.

"Šis ir nākamais solis mūsu ceļojumā uz Marsu, un tas ir plats," uzsvēris NASA pilotējamo lidojumu programmas pārstāvis Viljams Gerstenmaiers.

NASA iecere ir šī gadsimta trešajā desmitgadē vispirms nogādāt cilvēku uz viena no asteroīdiem, bet pēc tam uz Marsa.

Ja izmēģinājuma lidojums noritēs saskaņā ar plānu, "Orion" nosēdīsies Klusajā okeānā aptuveni 970 kilometrus uz dienvidrietumiem no Sandjego Kalifornijā.

Kamēr NASA koncentrējusies uz Marsa misiju, apkalpes nogādāšanu uz Starptautisko kosmosa staciju (SKS) tā atstājusi Krievijas ziņā, bet kravu transportēšana uz SKS uzticēta ASV privātuzņēmumiem.

"Orion" vairāk līdzinās tai kosmosa kuģu paaudzei, kas nogādāja cilvēku uz Mēness nekā vēlākajiem atspoļkuģiem, kuru flote tika norakstīta 2011.gadā.

Tomēr jaunais kosmosa kuģis ir lielāks nekā "Apollo". Kamēr "Apollo" diametrs bija 3,2 metri, "Orion" apkārtmērs ir pieci metri. Lai gan "Šhuttle" kuģi bija vēl lielāki, tie nekad nepameta Zemes orbītu, dodoties tālāk izplatījumā.

Atšķirībā no "Apollo", "Orion" iecerēts kā vairākkārt izmantojams kosmosa kuģis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!