ASV Federālais izmeklēšanas birojs (FIB) "ļoti nopietni izturas" pret ziņojumiem par otro Sibīrijas mēra gadījumu dienvidu štatā Floridā, pirmdien paziņoja ASV ģenerālprokurors Džons Aškrofts, atzīstot, ka viņš neizslēdz bioloģisko teroristu uzbrukuma iespēju.
"Šobrīd mēs neizslēdzam nevienu iespēju," reportieriem Vašingtonā teica Aškrofts.

Floridas štata veselības aizsardzības amatpersonas pirmdien paziņoja, ka konstatēts vēl viens cilvēks, kas inficēts ar Sibīrijas mēri tikai dažas dienas pēc tam, kad viņa darba kolēģis laikrakstā mira ar šo slimību. Varas iestādes ir aizliegušas cilvēkiem uzturēties šajā ēkā un to aizzīmogojušas.

Otrais saslimušais ir ievietots slimnīcā un pašlaik ir stabilā stāvoklī. Tiek mēģināts noskaidrot, kā viņš inficējies ar Sibīrijas mēra baktērijām.

Pēc 11.septembra, kad teroristu nolaupītas lidmašīnas sagrāva Pasaules tirdzniecības centru Ņujorkā un taranēja Pentagona ēku pie Vašingtonas, ASV gatavojas atvairīt jaunus iespējamus terora aktus, to skaitā uzbrukumus ar ķīmiskajiem vai bioloģiskajiem ieročiem.

Sibīrijas mēri izraisa baktērijas, kas to relatīvi vieglās izplatīšanas dēļ var tikt izmantotas bioloģiskajos ieročos.

Šīs slimības paveids, kas iegūts ieelpojot un skar plaušas, parasti ir nāvējošs. Ar šo paveidu bija saslimis 63 gadus vecs Lielbritānijā dzimis pacients, kas pagājušajā nedēļā tika hospitalizēts Floridā un vēlāk mira.

Ar Sibīrijas mēri kā bioloģisko ieroci ir eksperimentēts, bet tā lietošanu aizliedz starptautisks līgums.

Pirms tam Sibīrijas mēra gadījums ASV tika konstatēts pagājušajā gadā Teksasā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!