Foto: Reuters/Scanpix/LETA

ASV tieslietu departaments izteicis lūgumu aizturēt Irānas tankkuģi "Grace 1". Šo lūgumu izskatīs Gibraltāra ģenerālprokurors, raksta britu raidsabiedrība BBC.

Tankkuģi, kurš pārvadāja Irānas naftu, 4. jūlijā aizturēja britu Karaliskie Jūras spēki. Aizturēšana notika, pamatojoties uz aizdomām, ka kuģi naftu plānojis piegādāt Sīrijai, bet šāda darbība būtu Eiropas Savienības noteikto sankciju pārkāpums.

Gibraltāra ģenerālprokurors norādīja, ka neplāno pieprasīt aizturēšanas pagarinājumu, bet ASV lūgums nozīmē, ka pašlaik kuģa atbrīvošana ir atlikta. Gibraltārs paziņojis, ka ASV lūgums balstīts uz vairākām apsūdzībām, kuras tiek izskatītas.

"Grace 1" aizturēšana radīja spriedzi Lielbritānijas-Irānas attiecībās. Irāna uz to atbildēja ar Zviedrijas kompānijai piederoša, bet ar Apvienotās Karalistes karogu kuģojoša, tankera "Stena Impero" aizturēšanu.

Pagājušajā nedēļā Lielbritānija paziņoja, ka piedalīsies ASV vadītā koalīcijā, kuras mērķis ir nodrošināt brīvu tirdzniecības kuģu pārvietošanos cauri stratēģiski nozīmīgajam Hormuza šaurumam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!