Foto: AP/Scanpix/LETA

ASV ir pieprasījušas šonedēļ sasaukt Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) Drošības padomes (DP) sēdi, lai apspriestu ar Ziemeļkoreju saistītos jautājumus, raksta "Al Jazeera".

Vašingtona vēlas pastiprināt sankcijas pret Phenjanu. Šomēnes ASV ir prezidējošā valsts DP, un jau kopš pagājušās nedēļas apsvērušas īpašas sēdes sasaukšanu, kurā apspriestu jautājumus, kas saistīti ar Ziemeļkoreju, teikuši diplomāti. Sanāksme varētu notikt trešdien.

Ziemeļkoreja pēdējos mēnešos ir veikusi vairākus raķešu testus, šogad līdz šim sarīkojot 15 izmēģinājumus. Pēdējais tests notika sestdien, kad Phenjana no zemūdenes izšāva ballistisko raķeti.

ASV vēstniece ANO Linda Tomasa-Grīnfīlda sacīja, ka Vašingtona vēlētos, lai Drošības padome maijā balsotu par turpmākām sankcijām pret Ziemeļkoreju. Taču Ķīna un Krievija, kurām abām ir veto tiesības padomē un kuras ir Ziemeļkorejas sabiedrotās, ir iebildušas pret papildu sankcijām.

"Tas ir izaicinājums, tas ir drauds starptautiskajam mieram un drošībai, ko ANO Drošības padome un tās dalībvalstis ir atzinušas iepriekš," pagājušajā nedēļā žurnālistiem par Ziemeļkorejas raķešu izmēģinājumiem sacīja ASV Valsts departamenta pārstāvis Neds Praiss.

"Mēs uzskatām, ka ir ļoti svarīgi, lai starptautiskā sabiedrība, mūsu sabiedrotie, kā arī partneri visā pasaulē sūtītu ļoti skaidru signālu [Phenjanai], ka šāda veida provokācijas netiks pieļautas, tās neuzlabos tās [Ziemeļkorejas] stratēģisko pozīciju. un pasaule attiecīgi reaģēs,” viņš turpināja.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!