Foto: Reuters/Scanpix/LETA

ASV prezidenta vēlēšanās, izmantojot iepriekšējās balsošanas iespējas pirms vēlēšanu galvenās dienas 3.novembra, jau nobalsojuši vairāk nekā 97 miljoni cilvēku, liecina vietnes "United States Elections Project" ("Savienoto Valstu Vēlēšanu projekts") aplēses.

Tas nozīmē, ka šobrīd savas balsis vēlēšanās ir nodevuši vairāk kā 70% no 2016.gada prezidenta vēlēšanās nobalsojušu skaita, liecina Federālās Vēlēšanu komisijas dati. Togad vēlēšanās piedalījās 137 miljoni amerikāņu. Sagaidāms, ka šogad vēlētāju skaits pārsniegs 2016. gadā nobalsojušu skaitu un, iespējams, vēlēšanās piedalīsies lielākais vēlētāju skaits ASV vēlēšanu vēsturē.

Iepriekšējā balsošanā nobalsojušo amerikāņu skaits ir divas reizes lielāks nekā 2016.gadā, kad tas sasniedza 47 miljonus. Cilvēki skaidro, ka nobalsojuši pirms galvenās vēlēšanu dienas, lai izvairītos no rindām, tādējādi koronavīrusa pandēmijas apstākļos gādājot par drošību. Lielais nobalsojušo skaits iepriekšējā balsošanā arī liecina, ka cilvēki ir droši par savu izvēli.

Valsts mēroga aptaujās demokrātu kandidāts Džo Baidens apsteidz republikāni Donaldu Trampu, tomēr svārstīgajos štatos, kur ir jāgūst uzvara, lai izcīnītu Balto namu, konkurence ir sīva.

Arizonā, vienā no svārstīgajiem štatiem, pirmdien nobalsojušo skaits pārsniedza 2016. gada vēlēšanās nobalsojušo kopējo skaitu. 2016. gadā Arizonā uzvarēja Tramps, bet šogad aptaujas liecina, ka vadībā ar nelielu pārsvaru atrodas Baidens. Arizona ir jau ceturtais štats pēc Teksasas, Havaju salām un Nevadas, kur nobalsojušo skaits jau pārsniedzis 2016.gada vēlētāju skaitu.

Teksasa, kas tradicionāli bijusi republikāņu bastions, netiek uzskatīta par svārstīgo štatu, bet šogad aptaujās tur konstatēts vien neliels Trampa pārsvars. Demokrāti aktīvi izmantojuši iepriekšējās balsošanas iespējas, bet republikāņi, kā sagaidāms, lielā skaitā dosies balsot otrdien, liecina aptaujas.

Vietni "United States Elections Project" izveidojis Floridas Universitātes profesors Maikls Makdonalds, un tā tiek uzskatīta par autoritatīvu vēlēšanu statistikas avotu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!