Foto: EPA/Scanpix/LETA
ASV diplomātiem darbs ar Baltkrieviju nekad nav bijis viegls. Amerikāņu vēstnieku Lukašenko nav akreditējis kopš 2008. gada, un šoruden nogriezti pēdējie oficiālie kanāli palīdzības sniegšanai. Pērn šo savdabīgo situāciju bija plānots mainīt, un ASV Valsts departaments pirmā pēc vairāk nekā desmit gadiem Minskā rezidējošā vēstnieka postenim izvēlējās ļoti pieredzējušo diplomāti Džūliju Fišeri. Baltkrievijas straujo iekšējo pārmaiņu dēļ viņa akreditāciju nesaņēma, bet darbu vienalga sāka Lietuvas galvaspilsētā Viļņā. Par vēstniecības darbu, diplomātiskajām cerībām un baltkrievu opozīciju sarunu ar Fišeri aizvadīju viņas darba vizītes laikā Latvijā.

ASV vēstnieki Baltkrievijā nav akreditēti kopš 2008. gada, un nesen, no 20. oktobra, ASV liegta jebkāda publiskā diplomātija Baltkrievijā. Kā jūs vispār strādājat, ko jūs varat darīt?

Baltkrievijas un ASV attiecībās grūtības ir jau desmitgadēm ilgas. Kopš 2008. gada mums patiesi Baltkrievijā bija ļoti ierobežota klātbūtne, tomēr ir viena lieta, ko esam darījuši ļoti konsekventi, – mēs esam strādājuši, lai uzlabotos cilvēktiesību ievērošana, mēs esam strādājuši pie tā, lai tiktu ievērotas cilvēku pamatbrīvības. Tās ir saistības, kuras Baltkrievijai ir kā vienai no Eiropas Sadarbības un drošības organizācijas (EDSO) dalībvalstīm. Tās ir ārkārtīgi svarīgas. Pat ar ļoti mazu klātbūtni Minskā, pat pēc tam, kad mūsu vēstnieks tika patriekts no valsts 2008. gadā, tās bijušas pamatlietas, pie kurām ASV ir strādājušas.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!