Foto: PantherMedia/Scanpix

ASV vēstniecība Ukrainā trešdien aicināja savus pilsoņus apsvērt valsts pamešanu nekavējoties, vairojoties bažām par Krievijas uzbrukuma draudiem.

"ASV vēstniecība mudina ASV pilsoņus Ukrainā apsvērt došanos prom nekavējoties, izmantojot komerciālās vai citas privāti pieejamās transporta iespējas," teikts vēstniecības paziņojumā, brīdinot, ka drošības situācija "var strauji pasliktināties".

"ASV pilsoņiem, kas vēlas pamest Ukrainu, šobrīd ir daudzas iespējas to darīt no visām Ukrainas starptautiskajām lidostām," norādīja vēstniecība.

Vašingtona iepriekš pilnvaroja nebūtisko vēstniecības darbinieku "brīvprātīgu" došanos prom no valsts.

ASV uzskata, ka Krievijas prezidents Vladimirs Putins joprojām ir apņēmies pielietot spēku pret Ukrainu līdz februāra vidum, neraugoties uz spiediena kampaņu, lai viņu apturētu, trešdien sacīja ASV valsts sekretāra vietniece Vendija Šērmena.

"Man nav nekāda priekšstata, vai viņš ir pieņēmis galīgo lēmumu, bet mēs pavisam noteikti redzam visas pazīmes, ka viņš pielietos militāru spēku kaut kad, iespējams, starp šo brīdi un februāra vidu," trešdien forumam sacīja ASV diplomāte.

Jau vairākas nedēļās nerimst spriedze, ko izraisījusi Krievijas karaspēka koncentrācija pie Ukrainas robežām, Kijevā un Rietumos raisot bažas par vēl viena Krievijas iebrukuma gatavošanu.

Krievija noraida apsūdzības par iespējamu tās karaspēka iebrukumu Ukrainā. Kā apgalvo Putins, Maskava ieņem aizsardzības pozīcijas, jo bažījas, ka Kijeva pārmērīgi tuvinās ar NATO.

ASV prezidents Džo Baidens vēl 7.decembrī videosamitā brīdināja Putinu, ka ASV noteiks Krievijai līdz šim nepieredzētas sankcijas, ja tā uzbruks Ukrainai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!