Foto: AFP/Scanpix/LETA

ASV prezidenta Donalda Trampa personīgais advokāts Rūdijs Džuliāni, cenšoties īstenot viņa politiskās intereses, izveidojis "neformālu" kanālu, kas apdraudējis savienoto Valstu attiecības ar Ukrainu, publiskajā impīčmenta izmeklēšanas sēdē trešdien liecināja ASV vēstnieks Ukrainā Viljams Teilors.

Kijevai nepieciešamās ASV militārās palīdzības apturēšana, kamēr Ukraina neapņemsies uzsākt izmeklēšanu pret Trampa sāncensi Džo Baidenu, "tika organizēta caur neformālu politisku kanālu, kuru, kā esmu sapratis, vadīja Džuliāni kungs," atzina Teilors.

Spiediens uz Ukrainas prezidentu Volodimiru Zeļenski, lai panāktu viņa apņemšanos uzsākt izmeklēšanu pret enerģētikas uzņēmumu, kas saistīts ar Demokrātu partijas kandidātu uz ASV prezidenta amatu Baidenu, "parādīja, kā oficiālā Savienoto Valstu politika tiek apdraudēta ar Džuliāni kunga neformālajiem pūliņiem," piebilda diplomāts.

Teilors uzsvēra, ka informējis ASV administrāciju par savu pārliecību, ka "drošības palīdzības apturēšana nolūkā atbalstīt iekšpolitisko kampaņu Savienotajās Valstīs ir vājprāts".

"Izkārtojumu ASV politikas īstenošanai attiecībās ar Ukrainu es uzskatu par mulsinošu un neparastu," piebilda vēstnieks, norādot, ka neformālo kanālu nav kontrolējis Kongress un ka tas esot "satraucoši".

Teilors arī atzina, ka Džuliāni ir apdraudējis ierasto diplomātisko praksi un ka valdības oficiālās diplomātiskās iestādes nonākušas konfliktā ar Džuliāni vadīto neformālo kanālu.

Teilors arī pavēstīja, ka ASV vēstnieks Eiropas Savienībā (ES) Gordons Sondlands neilgi pēc sarunas ar Trampu jūlijā esot viņam atzinis, ka Baltā nama saimniekam vairāk rūp izmeklēšana pret Baidenu nekā pati Ukraina.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!