Foto: AFP/Scanpix

Viceprezidents Džo Baidens nonācis politisko oponentu kritikas krustugunīs, jo atļāvies daļu no republikāņu pārstāvjiem Kongresā salīdzināt ar teroristiem, otrdien informē telekanāls "Fox News".

Republikāņiem netīkamā frāze izskanējusi  parlamenta apakšpalātas demokrātu frakcijas apspriedē pirms svarīgā balsojuma par valsts finanšu krīzes noregulējumu.

Pirmais par teroristiem ierunājies kongresmenis Maiks Doils, kurš uzsvēris, ka 2012. gada budžeta apspriešanā demokrātiem esot bijis jāsaskaras ar "teroristiem" ar to domājot īpaši nepiekāpīgos republikāņus no tā dēvētās "Tējas dzeršanas" biedrības, kas pulcina konservatīvākos partijas locekļus.

Baidens Doilam piekritis un atzinis, ka republikāņi "izsituši" sev labumus apmaiņā pret budžeta kompromisu  un "patiešām uzvedušies kā teroristi".

Republikāņus šie izteikumi aizvainojuši. Viens no "Tējas dzeršanas" biedrības pārstāvjiem Rons Pols nosaucis tos par personīgiem apvainojumiem.

Baidens sākotnēji atteicās komentēt šo jautājumu, taču vēlāk noliedza, ka būtu kaut ko tādu teicis. Viņš tikai ļāvis izunāties partijas biedriem, kas "esot jutušies kā teroristu ķīlnieki".

Kā ziņots, ASV Kongresa apakšpalāta Pārstāvju palāta pirmdien pieņēma vienošanos par valsts parāda griestu paaugstināšanu, lai novērstu ASV maksātnespēju, kura radītu haosu pasaules ekonomikā.

Likumprojekts Pārstāvju palātā, kuru vada republikāņi, tika pieņemts ar 269 balsīm par un 161 pret. Par balsoja 174 republikāņi un 95 demokrāti, bet pret - 66 republikāņi un 95 demokrāti.

Ir gaidāms, ka otrdien šo likumprojektu pieņems Kongresa augšpalāta Senāts, kurā dominē demokrāti, un to tajā pašā dienā parakstīs ASV prezidents Baraks Obama, lai tas iegūtu likuma spēku. Likumprojekta pieņemšanai Senātā nepieciešamas 60 no 100 senatoru balsīm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!