Foto: TASS/Scanpix/LETA

ASV Valsts departaments Krievijas pilsoņus, kuri vēlas iegūt vīzas, ir ierindojis starp tā sauktajām "tautībām bez mājvietas" ("homeless nationalities"). Šajā kategorijā ietilpst valstis, ar kurām ASV nav konsulāro attiecību, kurās ir pārāk nestabila politiskā situācija vai valstī ir ierobežots konsulāro darbinieku skaits, vēsta portāls "Currenttime".

Šajā pašā kategorijā ietilpst ļaudis no Kubas, Eritrejas, Irānas, Lībijas, Somālijas, Dienvidsudānas, Sīrijas, Venecuēlas un Jemenas, liecina Valsts departamenta dokuments.

Līdz ar Krievijas iekļaušanu šajā sarakstā vīzu kārotājiem ir jādodas ar iesniegumiem uz ASV konsulāro nodaļu Polijā.

Krievijas Ārlietu ministrijas oficiālā pārstāve Marija Zaharova jaunos noteikumus jau nodēvēja par "ņirgāšanos uz sadisma robežas" un apsūdz ASV, ka tās "grauj pašas savus brīvības ideālus".

ASV lēmums iekļaut krievus šo tautu kategorijā ir sekas pēdējo gadu notikumiem, kad Krievija regulāri ir pieprasījusi samazināt ASV diplomātiskās misijas darbinieku skaitu Krievijā un izraidījusi ASV diplomātus.

Jau kopš 2017. gada vīzu izsniegšana Krievijas pilsoņiem bija ierobežota. Sākotnēji tās varēja noformēt Sanktpēterburgā, Jekaterinburgā un Vladivostokā, bet vēlāk – tikai Maskavā.

Pērnā gada aprīlī Kremļa saimnieks Vladimirs Putins aizliedza Krievijas pilsoņiem strādāt ASV pārstāvniecībās. ASV paziņoja, ka līdz ar to atlaiž 182 vietējos darbiniekus un ka konsulārais dienests nespēs apstrādāt daudz vīzu pieprasījumus, un konsulārie pakalpojumi var tikt pilnībā apturēti.

Aizliegums pilsoņiem strādāt ASV pārstāvniecību labā bija atbilde ASV sankciju paplašināšanai pret Krieviju saistībā ar kiberuzbrukumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!