Foto: EPA/LETA
Tīmekļa vietnes "WikiLeaks" plāni masveidā publiskot slepenus ASV valdības dokumentus ir bezatbildīgi un apdraud dzīvības, paziņojis ASV Valsts departaments.

"Mēs gatavojamies tam, kas varētu būt, un nosodām "WikiLeaks" par slepenu materiālu atklāšanu," sacīja Valsts departamenta preses pārstāvis Filips Kraulijs. "Tas apdraudēs dzīvības un intereses. Tas ir bezatbildīgi."

ASV "gatavojas visļaunākajam scenārijam", viņš piebilda, un Vašingtona informē citu valstu valdības par gaidāmo materiālu nopludināšanu.

"WikiLeaks" paziņojusi par gatavošanos publiskot gandrīz trīs miljonus slepenu dokumentu. Konkrētākas ziņas par to saturu vai gaidāmo publiskošanas laiku tīmekļa vietne nav sniegusi.

Daudzi bažījas, ka tas atklās svarīgas detaļas par ASV attiecībām ar citām valstīm.

"Visā Valsts departamentā augstākās amatpersonas sazinās ar valstīm un brīdina par iespējamo dokumentu publiskošanu," sacīja Kraulijs.

Valsts sekretāre Hilarija Klintone "WikiLeaks" sakarā sazinājusies ar Vācijas, Saūda Arābijas, Apvienoto Arābu Emirātu, Lielbritānijas, Francijas un Afganistānas līderiem, viņš piebilda.

Augstākās ASV amatpersonas jau brīdinājušas par briesmām, kādas radīs dokumentu nopludināšana.

Apvienotās štābu priekšnieku padomes vadītājs admirālis Maiks Mallens paziņojis, ka "WikiLeaks" ir jāaptur "ārkārtīgi bīstamā" slepenu dokumentu publiskošana.

"Es ceru, ka tie, kuri ir atbildīgi par šo, kādu brīdi aizdomāsies par atbildību, kāda viņiem ir par dzīvēm, kuras viņi publisko (..) un pārtrauks nopludināt informāciju," sacīja Mallens. "Tas joprojām ir ārkārtīgi bīstami."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!