Avāriju uz Krievijas atomzemūdenes "Kursk", kas nogrimusi Barenca jūrā, visticamāk, izraisījis torpēdas sprādziens zemūdenē. Šādu secinājumu izdarījuši amerikāņu speciālisti, analizējot akustiskos ierakstus, ko šajā rajonā katastrofas brīdī veica ASV kara flotes zemūdene "Memphis", otrdien informēja laikraksts "New York Times".
Laikraksts atsaucas uz informāciju, ko neoficiāli sniegušas ASV militārpersonas un izlūki. Viņi atzīst, ka "Memphis" bijusi viena no divām ASV zemūdenēm, kas sekoja notikumiem Barenca jūrā, taču atteikušies norādīt vietu, kur "Memphis" atradusies. Otras zemūdenes nosaukums un atrašanās vieta arī tiek turēti slepenībā.

Turklāt ASV militārpersonas apgalvo, ka "Memphis" nav cietusi" uzdevuma izpildē, tādējādi izslēdzot iespēju, ka tā varētu būt sadūrusies ar "Kursk", raksta "New York Times". Atsaucoties uz šo pārstāvju teikto, laikrakstā uzsvērts, ka "neviena cita amerikāņu vai kāda ārzemju zemūdene nav iejaukta nekāda veida sadursmē".

"Pēc amerikāņu versijas, torpēdā ar raķešu dzinēju, kas mācību ietvaros bija sagatavota startam, notikusi kāda kļūme un tās dzinējs vai degviela uzsprāga. Pēc divām minūtēm un 15 sekundēm, kamēr "Kursk" kapteinis vai nu palielināja atomreaktora jaudu vai, mēģinot pacelt zemūdeni ūdens virspusē, izsvieda balastu, torpēdas kaujas galviņas spēcīgais sprādziens izsitis lielu caurumu zemūdenes priekšējā daļā, uz vietas nogalinot lielu daļu, ja ne visus apkalpes locekļus."

Norvēģu viceadmirālis Einars Skorgens, kurš piedalījās zemūdenes "Kursk" glābšanas operācijā, vaino Krievijas militārpesonas maldinošas un nepilnīgas informācijas sniegšanā. Par to viņš paziņoja intervijā vācu žurnālam "Spiegel".

Uz jautājumu, kas īsti notika ar zemūdeni, viceadmirālis Skorgens atbildēja: "Skaidrs, ka bija divi sprādzieni."

Pēc viņa domām, Krievijas aizsardzības ministra Igora Sergejeva izteikumus par "Kursk" sadursmi ar citu kuģi "nevar uztvert nopietni".

"Mēs rūpīgi izanalizējām visus akustiķu datus un nekonstatējām nekādas sadursmei raksturīgas frekvences. Pēc tā, ko saņēma mūsu izlūkkuģis, kas atradās netālu, abos gadījumos runa ir par neapšaubāmiem sprādzieniem. Taču joprojām nav skaidrs, kas izraisīja pirmo sprādzienu," norāda Skorgens.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!