ASV nedēļas žurnāls :"Nation" gatavojas visu savu 30.jūlija izdevumu veltīt 50 amerikāņu karavīru liecībām par "Irākas kara brutālo pusi" un šokējošajiem upuriem.
"Šie slaktiņi, uzspridzinātie civiliedzīvotāji, viņu saspridzinātie ķermeņi, ko man nācies redzēt... Es sāku domāt: "Kāpēc? Kā vārdā tas viss?" žurnālam sacījis 26 gadus vecais armijas speciālists Džefs Engleharts. Man šķiet, ka laikā, kamēr es tur dienēju, vispārējā attieksme bija tāda: "Vēl viens beigts irākietis nav nekas vairāk kā vēl viens beigts irākietis."

Kreisi ievirzītais izdevums raksta, ka tā ir pirmā reize, kad vienuviet sapulcināti tik daudzi aculiecinieki no ASV bruņotajiem spēkiem, kas bijuši ar mieru atklāti runāt par kara nepievilcīgo pusi, par kuru tikpat kā nav iespējams gūt priekšstatu televīzijas reportāžās vai avīžu ziņās.

Par šo "Nation" nodomu pagaidām vēstījis vienīgi laikraksts "Los Angeles Times", kamēr lielākās ASV telekompānijas un preses izdevumi par to klusē.

Žurnāls norāda, ka savas liecības vācis septiņus mēnešus. Tas pateicas saviem sarunu biedriem karavīriem, sākot no ierindnieka un beidzot ar kapteini, atzinīgi vērtējot viņu drosmi runāt par pieredzēto.

"Daudzi no šiem veterāniem atgriezušies mājās dziļi satriekti par lielo plaisu starp karu, kādu to ataino ASV valdība un mediji, un kāds tas ir īstenībā," raksta izdevums.

Karavīri stāstījuši, ka cilvēki visai bieži tiek nogalināti bez pamatojuma, par šiem gadījumiem nereti netiek ziņots un vainīgie nesaņem sodu. Tomēr viņi norādījuši, ka nebūt ne visi karavīri iesaistīti šādos incidentos - runa patiesībā ir par nelielu mazākumu.

"Veterāni apraksta šo karu kā tumšu un pat netīru pasākumu, kas lielā mērā atgādina citus brutālos koloniālos karus un okupācijas - no franču okupācijas Alžīrijā līdz ASV karam Vjetnamā un Izraēlas okupācijai palestīniešu teritorijās," secina "The Nation".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!