Foto: Sputnik/Scanpix/LETA

Atbildība par neveiksmīgo raķetes palaišanu no Krievijas jaunā kosmodroma "Vostočnij", kā rezultātā neizdevās ievirzīt Zemes orbītā satelītus, ir jāuzņemas bīskapam, kurš pirms starta iesvētīja nesējraķeti, uzskata protodiakons Andrejs Kurajevs.

"Sojuz -2.1b" palaišana 28. novembrī bija otrais raķetes starts no nesen pabeigtā kosmodroma "Vostočnij". Lai gan raķetes starts sākotnēji bija veiksmīgs, tomēr orbītā netika ievirzīti 19 kravā esošie satelīti, tostarp trīs tonnas smagais meteoroloģiskais aparāts "Meteor-M".

Saskaņā ar provizorisko informāciju raķete kopā ar visiem satelītiem iekrita Atlantijas okeānā.

Kamēr par neveiksmes iemeslu aģentūras "Interfax" avots min cilvēcisku kļūdu – raķetes lidojuma uzdevumā dotas nepareizas komandas, Krievijā labi zināmais protodiakons Kurajevs saskata arī raķeti iesvētījušā bīskapa atbildību.

"Ja cilvēks ko dara, bet iznākums ir slikts, tad viņam ir jāaizdomājas, vai viņš visu dara pareizi. Ļoti dīvaini, ka baznīca it kā sniedz pakalpojumus, bet nekad neatbild par to kvalitāti. Te ir saskatāma problēma," radiostacijai "Govorit Moskva" pastāstīja garīdznieks.

Raķeti "Sojuz -2.1b" pirms starta 27. novembrī iesvētīja Blagoveščenskas bīskaps Lukjans, raksta portāls "Lenta.ru". Viņš pirms tam iesvētīja arī pašu pirmo no "Vostočnij" kosmodroma palaisto raķeti "Sojuz-2.1a".

Jāatzīmē, ka bīskapa darba kvalitātes kritizētājs Kurajevs 2005. gadā tika iekļauts ārzemnieku sarakstā, kuriem aizliegts iebraukt Latvijā, liecina aģentūras LETA arhīvs.

Pareizticība Vladimira Putina Krievijā arvien vairāk tiek izmantota kā tautas sakņu un "tradicionālo vērtību" avots, kas saliedē nāciju. Priesteri tiek aicināti iesvētīt ne tikai raķetes un uz Ukrainu prokremliskajiem separātistiem nosūtīt paredzētās "humānās kravas", bet arī ieročus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!