Foto: EPA/LETA

Organizācija, kas sevi dēvē par "Īru republikāņu armiju" (ĪRA), uzņēmusies atbildību par vairāku potenciāli bīstamu spridzekļu nosūtīšanu Lielbritānijas armijas vervēšanas centriem, pirmdien pavēstīja policija.

Septiņas primitīvas iekārtas pagājušajā nedēļā piesūtītas karjeras virsniekiem Anglijas ziemeļaustrumos. Neviena no tām nenostrādāja.

Iekārtās saskatāmas Ziemeļīrijas teroraktos izmanto spridzekļu pazīmes, iepriekš norādīja valdības amatpersonas.

Policija pirmdien paziņoja, ka atbildība par spridzekļu piesūtīšanu pieteikta ĪRA vārdā.

"Ziņu par atbildību sestdien saņēma kāds Ziemeļīrijas medijs, zvanītājam nosaucot paroli. Atbilstoši apgalvotajam viņš atbildību uzņēmies ĪRA vārdā," teikts Londonas Metropoles policijas paziņojumā.

ĪRA 2005.gadā oficiāli izbeidza bruņotu kampaņu un solīja, ka cīņā par Īrijas apvienošanu izmantos tika miermīlīgus un demokrātiskus līdzekļus.

Tomēr nelieli, no pamatorganizācijas atšķēlušies grupējumi turpina vardarbīgu cīņu pret britu institūcijām.

Paziņojums par atbildības uzņemšanos saņemts Belfāstas laikrakstā "The Irish News".

"ĪRA uzņemas atbildību par spridzekļiem, kas tika nosūtīti uz Lielbritānijas bruņoto spēku vervēšanas centriem Anglijā. Uzbrukumi turpināsies, kad un kur ĪRA to uzskatīs par pareizu," teicis cilvēks, kurš piezvanījis uz laikrakstu..

Zvanītājs arī nosaucis paroli, kā tas Ziemeļīrijā parasti tiek darīts, kad teroristu grupējumi iepriekš brīdina par gaidāmajiem uzbrukumiem vai arī uzņemas atbildību.

Policija mudina iedzīvotājus saglabāt modrību un ziņot, ja pamana kaut ko aizdomīgu.

No ĪRA pamatorganizācijas atšķēlušies grupējumi noraida Ziemeļīrijas miera procesu un turpina uzbrukumus ar mērķi destabilizēt situāciju provincē, kā arī cenšoties izjaukt starp britu protestantu un īru katoļu kopienām noslēgtos līgumus par varas dalīšanu.

Radikāļu grupējumu vidū ir "Nepārtrauktības ĪRA" un "Jaunā ĪRA", kuras sastāvā ietilpst vispazīstamākais grupējums "Īstā ĪRA".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!