Foto: AP/Scanpix/LETA

Krievijas okupētajā Krimā notiesātie Krimas tatāru līderi Ahtems Čijgozs (attēlā pa labi) un Ilmi Umerovs, kuri oktobrī tika atbrīvoti no ieslodzījuma, tikuši apmainīti pret Turcijā ieslodzītiem Krievijas spiegiem, vēsta Turcijas raidorganizācija "Haberturk", sniedzot plašāku informāciju par pagājušajā mēnesī panākto vienošanos.

Krievijas pilsoņi Aleksandrs Smirnovs un Jurijs Aņisimovs Turcijā tika aizturēti pērnā gada aprīlī. Līdz nesenam laikam viņi atradās pirmstiesas apcietinājumā, ziņo "Haberturk", atsaucoties uz tiesas dokumentiem.

Abi spiegošanā vainotie tika apsūdzēt viltošanā un plānos pastrādāt slepkavību. Viņus vietējā policija notvēra pēc kāda čečenu disidenta slepkavības Stambulā 2015. gadā.

Krimas tatāru medžlisa priekšsēdētāja vietniekiem Čijgozam un Umerovam, kuri bija notiesāti par masu nekārtību organizēšanu un aicinājumiem uz separātismu, oktobrī tika ļauts doties uz Turciju.

Ukrainas prezidents Petro Porošenko izteicis pateicību Turcijas prezidentam Redžepam Tajipam Erdoganam par starpniecību abu Krimas tatāru līderu atbrīvošanā.

"Haberturk" uzsvēra, ka abi gadījumi esot tieši saistīti.

Raidorganizācija vēstīja, ka valsts prokurors lūdzis Stambulas tiesu atbrīvot abus spiegošanā apsūdzētos, atsaucoties uz augustā izdotu rīkojumu, kas atbilstoši Turcijā ieviestajam ārkārtas stāvoklim ļauj apmainīt Turcijā ieslodzītus ārzemniekus pret noteiktiem ārzemēs ieslodzītiem cilvēkiem.

Kopš Krievija 2014. gadā okupēja un anektēja Krimu, Krievijas varas iestādes īsteno represijas pret Krimas tatāriem, tostarp aizliegta Krimas tatāru pārstāvniecības institūcijas Medžlisa darbība. Krimas tatāru līderiem - Mustafam Džemiļevam un Medžlisa priekšsēdētājam Refatam Čubarovam - ir aizliegts iebraukt Krievijā, tāpēc viņi nevar ierasties Krimā.

Apvienoto Nāciju Organizācija, Eiropas Savienība un ASV ir nosodījušas Krimas tatāru tiesību pārkāpumus kopš Krievijas veiktās Krimas aneksijas.

Krimas tatāri ir apmēram 12% no pussalas iedzīvotājiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!