Foto: AP/Scanpix

Francijas tiesa ceturtdien nolēmusi pret galvojumu atbrīvot bijušo Kosovas premjerministru Ramušu Haradinaju, kuru janvāra sākumā aizturēja aizdomās par kara noziegumiem.

Francijas varasiestādes aizturēja Haradinaju 4. janvārī, atbildot uz Serbijas izdotu starptautisku aresta orderi.

Serbija vēlas tiesāt Haradinaju par kara noziegumiem, kas pastrādāti Kosovas kara laikā, kas notika no 1998. līdz 1999. gadam.

Tolaik Haradinajs bija viens no albāņu partizānu grupējuma "Kosovas Atbrīvošanas armija" komandieriem.

Haradinajs tiesā Kolmārā, Francijas austrumos, apgalvoja, ka Serbijas izvirzītās apsūdzības pret viņu ir politiskas, un pārmeta Francijai likuma pārkāpšanu.

Haradinajs daudziem Kosovā ir kara varonis. Protestējot pret viņa aizturēšanu, pie Francijas vēstniecības Prištinā pagājušajā nedēļā sapulcējās simtiem kara veterānu, kuru plakāti vēstīja "Haradinajs ir Kosova".

Haradinaja advokāts paziņoja, ka viņa atbrīvošana pret galvojumu ir pirmais solis jaunajā cīņā par attaisnošanu.

48 gadus vecais Haradinajs jau divreiz ticis tiesāts un attaisnots apsūdzībās kara noziegumos.

Haradinajs tagad centīsies panākt Interpola izdotā aresta ordera anulēšanu un cīnīsies pret izdošanu Belgradai.

Vienošanās par atbrīvošanu pret galvojumu paredz, ka varasiestādes patur Haradinaja pasi un viņam jāpiedalās nākamajās tiesas sēdēs, kur tiks izskatīts līgums par viņa izdošanu.

Haradinajs kļuva par Kosovas premjerministru 2004. gada decembrī, bet jau 2005. gada martā atkāpās no amata, lai ANO Starptautiskajā bijušās Dienvidslāvijas kriminālnoziegumu tribunālā (ICTY) atbildētu uz 37 apsūdzībām kara noziegumos. 2008. gadā viņš tika attaisnots.

Atkārtotā kara noziegumu prāvā ICTY Haradinajs vēlreiz tika attaisnots 2012. gadā.

Serbija, kas turpina uzskatīt Haradinaju par kara noziedznieku par viņa lomu partizānu vadīšanā Kosovā, izdeva starptautisku aresta orderi, uz kura pamata viņš 2015. gada jūnijā īslaicīgi tika aizturēts Slovēnijā, šķērsojot šo valsti.

Serbija apgalvo, ka Haradinaja vienība "Melnie ērgļi" spīdzinājusi un nogalinājusi desmitiem serbu civiliedzīvotāju, kuru līķi tika atrasti pie Radonjicas ezera Dečani rajonā Kosovā.

Haradinajs ir tagadējā Kosovas prezidenta Hašima Tači bijušais ieroču biedrs, bet kļuvis par viņa politisku pretinieku un pretojas mēģinājumiem normalizēt attiecības starp Kosovu un Serbiju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!