Francijas izmeklētāji trešdien paziņoja, ka, pēc viņu ierosinājuma, atcelts sertifikāts par tehnisko piemērotību lidojumu veikšanai ar virsskaņas lidmašīnu "Concorde".
Šā ierosinājuma iemesls bijis pagājušajā nedēļā izdarītais atklājums, ka Francijas aviokompānijai "Air France" piederošās virsskaņas lidmašīnas avāriju pagājušajā mēnesī pie Parīzes izraisījusi sprāgusi riepa.

Francijas Transporta ministrijas Nelaimes gadījumu un ziņu biroja (BEA) paziņojumā teikts, ka tā iesaka atcelt sertifikātu par tehnisko piemērotību lidojumiem, vienojoties ar Lielbritānijas Avionegadījumu izmeklēšanas nodaļu.

Trešdien Lielbritānijas Civilās aviācijas pārvalde formāli atcēla "Concorde" lidošanas sertifikātu.

Lielbritānijas aviokompānija "British Airways" otrdien aizliedza pacelties tās septiņām lidmašīnām "Concorde", aizsteidzoties priekšā Francijas izmeklētāju paziņojumam. "Air France" piecas lidmašīnas "Concorde" nelido jau kopš 25.jūlija, kad notika avārija, kurā bojā gāja 113 cilvēki.

BEA paziņojumā ierosināts sertifikātu lidmašīnām "Concorde" atcelt līdz tam laikam, kad "tiks veikti atbilstoši pasākumi, lai garantētu pietiekamu drošību un risks, kas saistīts ar riepu bojājumiem, būs novērsts."

BEA informēja, ka izmeklēšana vēl nav beigusies.

Neskatoties uz lēmumu par "Concorde" sertifikāta par tehnisko piemērotību lidojumu veikšanai atcelšanu, Francijas transporta ministrs Žans Klods Gaiso sacīja - viņs paredz, ka "Concorde" ekspluatāciju varēs turpināt vēl septiņus vai astoņus gadus.

Viņš piebilda: ".. ja mēs neatrisināsim nolaišanās mehānisma, riepu aizsardzības un degvielas tvertņu problēmu, nebūs iespējams izsniegt jaunu sertifikātu. Būvētāju ziņā ir visu savest kārtībā."

Pēc Francijas amatpersonu pagājušā nedēļā sniegtās informācijas, 40 centimetrus garš metāla gabals uz skrejceļa ir sagriezis lidmašīnas riepu, kurai plīstot, gumijas gabali ar lielu spēku triecās pret degvielas tvertnēm, izraisot aizdegšanos.

"Var notikt, ka riepa pārplīst," Gaiso sacīja. "Bet tā dēļ nedrīkstēt aizdegties motors, izraisot šādu notikumu ķēdi."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!