Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Izraēlas un palestīniešu sarunas par ilgtermiņa pamieru Gazas joslā pārceltas uz vēlāku laiku un nenotiks nākamnedēļ, kā plānots, svētdien paziņojusi Ēģipte.

Ēģipte pagājušajā nedēļā nāca klajā ar aicinājumu Izraēlai un palestīniešiem nākamnedēļ turpināt netiešās sarunas par ilgtermiņa pamieru Gazas joslā, kur 50 dienas ilgajā konfliktā šovasar tika nogalināti vairāk nekā 2140 palestīnieši, lielākoties civiliedzīvotāji, un 69 izraēlieši, galvenokārt karavīri.

Tomēr pēc diviem uzbrukumiem Sīnāja pussalā, kur piektdien tika nogalināti vismaz 33 Ēģiptes karavīri, plānotās netiešās sarunas atceltas.

Pēc šiem uzbrukumiem Ēģipte arī pieņēma lēmumu slēgt Rafahas robežpunktu ar Gazas joslu un uz trim mēnešiem izsludināt ārkārtas stāvokli Sīnāja pussalas ziemeļos un centrālajā daļā.

Minot "ārkārtas stāvokli robežas rajonā starp Ēģipti un Gazu" un Rafahas robežpunkta slēgšanu, kāds augsta ranga Ēģiptes diplomāts apstiprināja, ka netiešās sarunas starp Izraēlu un palestīniešiem turpmākajās nedēļās nenotiks.

Netiešās sarunas sākās 23.septembrī, pāris dienas pirms beidzās termiņš uz mēnesi noslēgtajam pamieram, kas pārtrauca 50 dienu ilgo karu Gazas joslas un Izraēlas starpā.

Kopš konflikta beigām Izraēla un Ēģipte ir atvieglojušas ierobežojumus cilvēku un preču kustībai caur saviem robežpunktiem Gazas joslā.

Bet islāmistu kustība "Hamas" vēlas, lai Gazas joslas blokāde tiktu atcelta pilnībā un anklāvam tiktu izveidota sava osta un lidosta.

Izraēla šīs prasības noraidījusi un vēlas pilnīgu Gazas joslas demilitarizāciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!