Foto: AP/Scanpix/LETA

Saūda Arābijas tuksnesī jūnijā atdzīvojusies Prinča Sultāna Gaisa spēku bāze, tajā atgriežoties simtiem ASV karavīru un tehnisko darbinieku militārā objekta paplašināšanai. Šī bāze nav tikai viens no daudziem ASV bastioniem aizjūrās, bet bijusi zīmīga atslēgas pozīcija visās lielākajās ASV militārajās operācijās Persijas līča apkārtnē kopš 1990. gada. Amerikāņu atgriešanās skaidri signalizē, ka Pentagons ir gatavs, ja vārdu karš ar Irānu pāraugs militārā operācijā.

Arābu pussalas vidienē, aptuveni simts kilometrus uz dienvidaustrumiem no Saūda Arābijas galvaspilsētas Rijādas esošā bāze pirmoreiz ASV spēkus uzņēma 1990. gada novembrī. Pāris mēnešus pirms tam Irākas spēki Sadama Huseina vadībā iebruka saūdarābiem kaimiņos esošajā Kuveitā, un, redzot, ka par spīti brīdinājumiem un ekonomiskajai blokādei irākieši paši neatkāpsies, amerikāņi uzsāka gatavošanos operācijai, pielāgojot un paplašinot tobrīd vēl pavisam jauno Prinča Sultāna bāzi, lai pēc īsas un efektīvas operācijas to atkal pamestu. Amerikāņi atgriezās 1996. gadā un turpmākajos septiņos gados tā izauga par nozīmīgāko ASV Gaisa spēku bāzi Tuvajos austrumos. Pavisam neilgi pēc Irākas kara sākuma, kad intensīvākās uzlidojumu kampaņas jau bija aiz muguras, amerikāņi pārcēlās uz Kataru.

Tagad pēc gandrīz 16 gadu pārtraukuma ASV spēki ir atgriezušies vietā, ko 2002. gada decembrī CNN žurnālists Volfs Blicers nodēvēja par "Mazu Amerikas gabaliņu Arābijas pussalas vidienē". Tobrīd ASV spēki vēl tikai aktīvi gatavojās iebrukumam Irākā, kas sākās ar uzlidojumiem no šīs pašas bāzes naktī uz 2003. gada 20. martu

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!