Foto: Reuters/Scanpix
Grieķijas valdība otrdien, 8. decembrī, kritizēja Turciju, ka tā ar kampaņām un vīzu piedāvājumiem sekmē migrantu ierašanos no Somālijas Turcijā un tad ļauj tiem doties tālāk uz Grieķiju.

Atēnas jau labu laiku apsūdz Ankaru, ka tā izmanto migrāciju kā ieroci, lai pastiprinātu spiedienu pret Eiropas Savienību (ES).

"Somālijā, kā mēs saprotam, Turcijas varasiestādes, Izglītības ministrija un citas ministrijas sekmē imigrāciju uz Turciju," preses konferencē sacīja Grieķijas migrācijas ministrs Notis Mitaraki.

Turcijas sakaru birojs Somālijas galvaspilsētā Mogadīšo veicina vīzu saņemšanu, balsoties uz sertifikātiem un dokumentiem, ko Somālijā izsnieguši Turcijas finansētie institūti, sacīja ministrs, atsaucoties uz Somālijas migrantu liecībām.

"Kā mēs to saprotam, šādā ceļā Turcijā ar lidmašīnām nogādāti līdz 300 cilvēku," sacīja Mitaraki. "Šie cilvēki pamatā legāli nonāk Turcijā ar skaidru mērķi, lai nelegālas kontrabandas ceļā tiktu nogādāti Eiropā."

"Kad somāļi ierodas Stambulā, viņi autofurgonos tiek nogādāti konkrētās pilsētas daļās, līdz viņu pārvietošana uz Turcijas rietumu krastu var tikt noorganizēta," sacīja ministrs. "Ir skaidrs, ka šie cilvēki Turcijā nav pakļauti riskam, un tāpēc viņiem tur būtu piešķirams patvērums, ja tāds viņiem pienākas."

"Ir satraucoši, ka Turcija, kā šķiet, sekmē šo migrantu ierašanos, vēlīgi piešķirot viņiem vīzas," sacīja Mitaraki.

Somālijas patvēruma meklētāji izmanto "subsidētas biļetes un vīzas, par kurām maksā nevalstiskās organizācijas".

Oficiālā Ankara par šiem pārmetumiem nav izteikusies.

Liecības snieguši divi somāļi, kas 2. decembrī izdzīvoja negadījumā jūras ūdeņos, pavēstīja avots Grieķijas Migrācijas ministrijā. Divas sievietes šajā negadījumā gājušas bojā.

Atēnas arī kritizē Turcijas krasta apsardzi, ka tā laivai nav sniegusi palīdzību, kaut arī tā ziņojusi par nelaimi, vēl esot Turcijas ūdeņos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!