Krievijas Federālais drošības dienests (FDD) aizmuguriski apsūdzējis čečenu kaujinieku līderi Doku Umarovu atentāta mēģinājumā pret Krievijas premjeru Vladimiru Putinu, vēsta izdevums "Kommersant".

FDD cerēja, ka Krievijas tiesa izdos aresta orderi un apsūdzēs Umarovu atentāta mēģinājumā. Tomēr tagad atklātībā parādījusies informācija, ka, nesagaidot tiesas lēmumu, FDD 16.martā ar īpašu lēmumu par vainīgo atentāta mēģinājumā atzinis tieši Umarovu un izvirzījis viņam apsūdzības.

Krievijas masu mediji gan norāda, ka tiesa nav izvirzījusi jaunas apsūdzības Umarovam, jo viņš jau ir apsūdzēts par 2011.gada janvārī Domodedovas lidostā sarīkoto teroraktu, kurā gāja bojā 36 cilvēki.

Jau vēstīts, ka Krievijas televīzijas Pirmais kanāls 27.februārī ziņoja, ka Krievijas un Ukrainas specdienesti ir izjaukuši teroristu plānu sarīkot atentātu pret Putinu drīz pēc 4.marta Krievijas prezidenta vēlēšanām.

TV parādīja divus vīriešus, kas pēc izsludināšanas starptautiskā meklēšanā tikuši aizturēti Ukrainas pilsētā Odesā. Aizturētie sacīja, ka viņi čečenu kaujinieku komandiera Doku Umarova uzdevumā Odesā gatavojuši šo atentātu un plānojuši to īstenot Maskavā.

Pirmais kanāls ziņoja, ka bijuši pavisam trīs sazvērnieki, kas "ar skaidriem norādījumiem no Doku Umarova pārstāvjiem" ieradušies Ukrainā no Apvienotajiem Arābu Emirātiem caur Turciju. Viens no viņiem janvāra sākumā gājis bojā sprādzienā, pēc kura tika sākta izmeklēšana.

Viens no aizturētajiem ir no Čečenijas, otrs - no Kazahstānas. Viņi esot plānojuši arī uzbrukumus Krievijas uzņēmējiem un citiem ekonomiskiem mērķiem, bet galīgais mērķis bijis Putins drīz pēc vēlēšanām, pēc kurām viņš maijā atgriezīsies Krievijas prezidenta amatā.

Tomēr daudzi kritiķi norādīja, ka paziņojumos par atentāta mēģinājuma pret Putinu atklāšanu bija labi saskatāms priekšvēlēšanu kampaņas raksturs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!