Ceturtdien beidzās 18 stundas ilgā ķīlnieku krīze, diviem teroristiem, kas Atēnu priekšpilsētā bija sagrābuši pasažieru autobusu, atbrīvojot visus 23 gūstekņus un pašiem padodoties varas iestādēm, ziņo policija.
Kā ziņots, trešdien agri no rīta ap plkst. 6.00 (gan pēc Grieķijas, gan pēc Latvijas laika) divi teroristi sagrāba pasažieru autobusu, kas devās no Atēnu Maratonas priekšpilsētas uz pilsētas centru.

Teroristi, kurus policija identificējusi kā albāņus, par ķīlnieku atbrīvošanu pieprasīja vienu miljonu eiro lielu izpirkuma maksu, pretējā gadījumā piedraudot autobusu uzspridzināt.

Ķīlnieku krīze beidzās ceturtdien aptuveni plkst. 00.45.

Policija paziņojusi, ka teroristu draudi par autobusa uzspridzināšanu bija blefs.

Pēc pēdējo sešu ķīlnieku atbrīvošanas padevās arī abi teroristi, kurus policija nekavējoties arestēja.

"Visi ķīlnieki ir atbrīvoti un atrodas drošībā, un abi nolaupītāji ir padevušies," aģentūrai "Reuters" pavēstīja policijas pārstāve.

Grieķijas varas iestādes norāda, ka galveno lomu ķīlnieku krīzes atrisināšanā spēlējusi drošības dienestu labā sagatavotība, kas iegūta, nodrošinot Atēnu olimpiskās spēles šī gada augustā, kā arī viena terorista radinieka sadarbība, kurš telefoniski pārliecinājis ķīlnieku sagrābējus padoties.

Pēc ķīlnieku atbrīvošanas Grieķijas policijas priekšnieks George Angelaks paziņoja, ka teroristiem nav bijušas sprāgstvielas un, neskatoties uz to, ka ķīlnieki iepriekš apgalvoja, ka redzējuši dinamītu, uzbrucēji bija bruņoti tikai ar bisēm.

"Sprāgstvielu nebija. Viņi tikai apgalvoja, ka viņiem ir sprāgstvielas, lai uzsvērtu apstākli, ka viņi var nodarīt [ķīlniekiem] kaitējumu," žurnālistiem teica Angelaks. "Acīmredzot, tā bija nauda, ko viņi vēlējās. Viņi vēlējās doties uz Albāniju, taču viņi teica, ka grib doties uz lidostu, lai pūstu mums miglu acīs."

Ķīlnieku krīzes laikā teroristi zvanīja grieķu medijiem, apgalvojot, ka viņi ir krievi un vēlas lidot uz Maskavu.

Abi teroristi ir 24 gadus veci un pēc ierašanās no Albānijas dzīvo Grieķijā jau sešus gadus, ziņo policija.

Sarunu vedēji visu trešdienu kontaktējās ar uzbrucējiem, cenšoties pārliecināt viņus pamazām atbrīvot ķīlniekus, ko arī izdevās panākt, uzbrucējiem ik pa brīdim atlaižot divus vai trīs gūstekņus, līdz beidzot autobusā palika vairs tikai seši pasažieri.

Šinī brīdī teroristi paziņoja, ka vairāk neviens netiks atbrīvots, un kā galējo termiņu savu prasību izpildīšanai noteica plkst. 8.00 ceturtdien no rīta. Taču aptuveni četras stundas pēc minētā termiņa noteikšanas autobusa durvis pēkšņi atvērās un atlikušie ķīlnieki tika izlaisti brīvībā.

Brīdi vēlāk no autobusa izkāpa arī abi teroristi, turot rokas aiz galvas. Viņus nekavējoties ielenca policisti un arestēja.

Neviens no ķīlniekiem incidenta rezultātā nav guvis nekādus ievainojumus.

Šofera rīcība, viņam aizbēgot ar autobusa ar aizdedzes atslēgām pirms teroristi paspēja viņu aizturēt, lielā mērā atviegloja vēlāko policijas operāciju un novērsa iespējamos sarežģījumus, kādi varētu izcelties, ja teroristiem būtu iespējams ar autobusu atstāt notikuma vietu. Šoferis rīkojās saskaņā ar instrukcijām, kuras viņš bija saņēmis, gatavojoties Atēnu olimpiskajām spēlēm.

No 11 miljoniem Grieķijas iedzīvotāju aptuveni viens miljons ir albāņu imigranti, kuri no Albānijas izceļojuši salīdzinoši nesen. Daudzi valstī ieradušies saistībā ar celtniecības darbiem, kas tika veikti, gatavojoties olimpiskajām spēlēm.

1999.gadā albāņu izcelsmes personas īstenoja divas ķīlnieku sagrābšanas, kas prasīja divu cilvēku dzīvības.

Sakarā ar ķīlnieku krīzi Grieķijas premjerministrs Kosts Karmanlis uz vienu dienu atlika izbraukšanu uz Briseli, kur viņam jāpiedalās Eiropas Savienības dalībvalstu galotņu sanāksmē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!