Foto: AFP/Scanpix/LETA

Krievijas Ārējās izlūkošanas dienesta (SVR) direktors Sergejs Nariškins trešdien paziņojis, ka pret Maskavu vērstā ASV rīcība ļauj runāt par atgriešanos Aukstā kara laikmetā.

"Vašingtona kļuvusi apsēsta ar cīņu pret neeksistējošajiem tā sauktajiem Krievijas draudiem. Tas sasniedzis tādas proporcijas un ieguvis tik absurdu raksturu, ka iespējams runāt par atgriešanos Aukstā kara tumšajos laikos," uzstājoties Maskavā Aizsardzības ministrijas organizētajā drošības konferencē, norādīja Nariškins.

Viņš arī brīdināja par "otras Kubas raķešu krīzes" iespējamību. "Ir svarīgi apturēt bezatbildīgo likmju paaugstināšanas spēli un pārtraukt izmantot spēku starpvalstu attiecībās, lai nenovestu lietas līdz otrai Kubas raķešu krīzei," uzsvēra Nariškins.

SVR šefs arī apsūdzēja Rietumus bijušā krievu dubultaģenta Sergeja Skripaļa un viņa meitas saindēšanā, nosaucot to par "grotesku provokāciju", kuru organizējuši britu un ASV slepenie dienesti. Sergejs un Jūlija Skripaļi 4. martā Solsberi tika atrasti bez samaņas uz soliņa parkā, un Londona, kā arī tās sabiedrotie Rietumos notikušajā apsūdzējuši Krieviju.

Šī ir pirmā reize kopš Otrā pasaules kara, kad Eiropā pielietots ķīmiskais ierocis, un incidents vēl vairāk saspīlējies Maskavas un Rietumu attiecības, abām pusēm izraidot ievērojamu skaitu pretējās puses diplomātu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!