Igaunijas kultūras ministre Signe Kivi ceturtdien paziņoja par atkāpšanos lielā finansu iztrūkuma dēļ Kultūrkapitāla fondā, kura dēļ Drošības policija aizturējusi fonda izpilddirektoru.
"Izjūtot politisko atbildību par notikušo, es trešdien informēju premjerministru par savu nodomu atkāpties," teikts Kivi paziņojumā.

Kultūras ministre valdībā pārstāv premjerministra Sīma Kallasa Reformu partiju.

Kivi paskaidroja, ka trešdien Kultūrkapitāla fonda galvenais grāmatvedis ir iesniedzis dokumentu viņai kā Igaunijas Kultūrkapitāla fonda uzraudzības padomes priekšsēdētājai, apgalvojot, ka fonda izpildddirektoram Avo Vīolam ir jāatņem tiesības veikt finansu darījumus fonda vārdā.

Pēc galvenās grāmatvedes Marikas Sildes sniegtās informācijas, Vīola rīcības dēļ no fonda kontiem ir pazuduši vismaz 6,5 miljoni kronu (274 tūkstoši latu).

Pēc galvenās grāmatvedes paziņojuma saņemšanas ministre nekavējoties lūdza Drošības policiju sākt kriminālizmeklēšanu un atņēma Vīolam tiesības veikt finansu transakcijas Kultūrkapitāla fonda vārdā.

Drošības policija trešdienas vakarā aizturēja Vīolu un sāka pret viņu izmeklēšanu pēc kriminālkodeksa pantiem par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu un naudas izšķērdēšanu lielā apjomā.

Igaunijas finansu ministrs Harri Ēnapū ceturtdien intervijā telekanālam "Kanal 2" sacīja, ka vismaz daļu izlaupītās naudas Vīols notērējis azartspēlēs. Ēnapū aŗī pauda pārsteigumu, ka iztrūkums ir atklāts tikai tagad, jo Vīols esot izšķērdējis naudu jau kopš 1999.gada.

Tā kā līdz šim brīdim Vīols nav iesniedzis nepieciešamos dokumentus, Igaunijas Kultūrkapitāla fonds nav iesniedzis savu finansu pārskatu par pagājušo gadu, neraugoties uz Kultūras ministrijas atkārtotām prasībām, uzsvēra Kivi.

Ministre piektdien sasaukusi Igaunijas Kultūrkapitāla kontroles padomes ārkārtas sēdi, lai izraudzītu jaunu auditoru, ieceltu priekšsēdētāja pienākumu izpildītāju un atliktu nākamo līdzekļu sadali.

Kivi paziņoja par lēmumu atkāpties jau trešdien, informēja valdības preses sekretārs Daniels Vāriks.

Drošības policija plāno beigt sākotnējo izmeklēšanu nākamnedēļ, un tad vai arī vēl nedēļu vēlāk arī Kallass, domājams, paziņos savu lēmumu, Vāriks sacīja BNS.

Kivi turpinās pildīt kultūras ministra pienākumus līdz brīdim, kad tiks atbrīvota no amata.

Igaunijas Kultūrkapitāla fonda mērķis ir atbalstīt mākslu, tautas kultūru, fiziskās aktivitātes un sportu, uzkrājot līdzekļus un sadalot finansējumu.

Fonda līdzekļi nāk no valsts budžeta, alkohola un tabaka akcīzes nodokļos gada laikā savāktās naudas, kā arī no azartspēļu nodokļiem.

Kultūrkapitāla fonda šāgada budžets ir 93 miljoni kronu (3,5 miljoni latu).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!