Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Kirgizstānas prezidents Sooronbajs Džeenbekovs paziņo par atkāpšanos.

Valsts līderis norādījis, ka tādējādi vēlas izbeigt apšaubīto parlamenta vēlēšanu rezultātu radīto krīzi valstī.

"Es neturos pie varas. Es nevēlos palikt Kirgizstānas vēsturē kā prezidents, kurš pieļāva asinsizliešanu un savu tautiešu šaušanu. Esmu pieņēmis lēmumu atkāpties," teikts viņa biroja publicētā paziņojumā.

Politiskā krīze valstī izveidojās pēc 4. oktobrī notikušajām parlamenta vēlēšanām, kad tikai četras partijas pārvarēja nepieciešamo 7% barjeru un attiecīgi aptuveni trešdaļa vēlētāju palika bez saviem pārstāvjiem. Tas lielā skaitā opozīcijas partiju atbalstītāju nostiprināja pārliecību, ka pie varas esošie ir sagrābuši varu un vēlēšanu rezultāti ir viltoti.

Sašutums par līdzšinējo koalīciju audzis jau labu laiku pirms vēlēšanām. Viena no vadošajām partijām – "Birimdik" ir cieši saistīta ar Džeenbekovu, bet cita – "Mekenim Kyrgyzstan" tiek uzskatīta par vērienīgā korupcijā apsūdzētā agrākā muitas vadītāja kabatas partiju. Tomēr masu neapmierinātību rosinājusi tieši abu šo spēku īstenotā balsu pirkšana lielos apmēros, par ko ziņojuši arī vēlēšanu novērotāji.

Kirgizstānā pēc parlamenta vēlēšanām izcēlās masu protesti, saniknotiem pūļiem apsūdzot valdību vēlēšanu rezultātu
falsificēšanā un pieprasot jaunas godīgas velēšanas, ziņoja "Eurasia Net". Dažās stundās pēc asiņainām sadursmēm ar drošības spēkiem protestētāji pārņēma vairākas valdības un drošības spēku vadības ēkas, aizdedzināja Ministru kabinetu jeb Balto namu, kā arī atbrīvoja vairākus ieslodzījumā esošus politiķus.

Nākamajā dienā pēc protestiem tika anulēti vēlēšanu rezultāti, izvēlēts jauns premjers, un Džeenbekovs paziņoja par gatavību atkāpties, kad būs noteikts jaunu vēlēšanu datums un izmaiņas valdībā būs apstiprinātas ar viņa dekrētu un parlamenta lēmumu.

Protestiem turpinoties arī turpmākās dienas, 9. oktobrī prezidents galvaspilsētā Biškekā izsludināja ārkārtējo stāvokli un deva rīkojumu izvietot karavīrus galvaspilsētas ielās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!