Foto: EPA/Scanpix/LETA

Moldovas premjerministrs Ions Čicu (attēlā centrā) trešdien paziņojis par savas valdības atkāpšanos, tādējādi ierosinot jaunu parlamenta vēlēšanu rīkošanu, vēsta "Radio Brīvā Eiropa".

Čicu paziņojumā medijiem skaidroja, ka šādu soli izvēlējies spert tikai 23. decembrī pēc tikšanās ar aizejošo prezidentu Igoru Dodonu (attēlā pa kreisi) un parlamenta spīkeri Zinaīdu Greceanī (attēlā pa labi). "Tas ir mērķis, ko esam izvirzījuši par prioritāti, lai atgrieztu valsti normālā stāvoklī," par vēlēšanām izteicās premjers. Parlamenta 23. decembra sēdē bija paredzēts izskatīt neuzticības izteikšanu valdībai.

Šomēnes vairāk nekā 20 000 protestētāju galvaspilsētas Kišiņevas ielās pieprasīja priekšlaicīgas vēlēšanas, reaģējot uz valsts drošības denesta grožu pārnesi no valdības uz parlamentu. Izlūkdienesta pakļautība mainīta, lai varu pār to saglabātu aizejošā prezidenta pārstāvētā promaskaviskie sociālisti, kuri parlamentā veido vairākumu. Jaunievēlētā prezidente, proeiropeiskā Maija Sandu, kura vēlēšanās sakāva Dodonu, amatā stāsies 24. decembrī.

Bijusī Pasaules bankas ekonomiste Sandu solīja vienā no Eiropas nabadzīgākajām valstīm cīnīties ar korupciju. Kopš ievēlēšanas viņa arī aicinājusi izvest Krievijas spēkus no Piedņestras.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!