Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Vācijas ģimenes lietu ministre Franciska Gifaija trešdien paziņoja par atkāpšanos no amata, šādi reaģējot uz apsūdzībām, ka viņas doktora darbs ir plaģiāts.

"Pēdējo dienu laikā atsākušās diskusijas par manu 2010.gada disertāciju," paziņojumā norādīja sociāldemokrātu politiķe.

Šajā sakarībā viņa nolēmusi atkāpties no ministra amata. Tiesa gan, viņa nav atteikusies no ieceres būt par sociāldemokrātu kandidāti Berlīnes mēra amatam septembrī gaidāmajās vēlēšanās.

Gifaijai pārmetumi plaģiātismā tiek izteikti jau kopš 2019.gada, kad Berlīnes Brīvā universitāte uzsāka pārbaudi par viņas doktora darbu Eiropas politikā.

Platforma "VroniPlag Wiki" konstatējusi, ka no 265 disertācijas lappusēm 49 ir plaģiātisma pazīmes, arī citāti bez atsaucēm un tieši aizguvumi no citiem darbiem.

Universitāte nolēma, ka Gifaija var paturēt doktora grādu, bet izteica viņai rājienu.

2020.gadā tika uzsākta jauna pārbaude, un Vācijas mediji pagājušajā nedēļā ziņoja, ka augstskola varētu doktora grādu anulēt, tiesa gan, galīgais lēmums vēl nav pieņemts.

Politiķe norādīja, ka rakstījusi disertāciju pēc labākās sirdsapziņas, tomēr tagad piedāvā amatu pamest "joprojām notiekošā un apgrūtinošā procesa" dēļ.

Kā uzsvēra Gifaija, Berlīnes sociāldemokrāti ar uz viņu paļauties kā septembra vēlēšanu kandidāti.

Saistībā ar apsūdzībām plaģiātismā 2011.gadā atkāpās aizsardzības ministrs Karls Teodors cu Gutenbergs, bet 2013.gadā izglītības ministre Annete Šavana.

Līdzīgas apsūdzības 2015.gadā tika celtas Eiropas Komisijas prezidentei Urzulai fon der Leienai, tomēr Hannoveres Medicīnas universitāte viņu attaisnoja, vienlaikus norādot, ka ir "acīmredzami trūkumi" atsauču norādīšanas jomā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!