Foto: AFP/Scanpix/LETA
Bulgārijas ārlietu un enerģētikas ministri pirmdien atkāpušies no amatiem, padziļinot politisko krīzi, ko izraisīja viņu pārstāvētās pretistablišmenta partijas "Ir tāda tauta" (ITN) aiziešana no koalīcijas pagājušajā nedēļā.

Bulgārijas premjerministrs Kirils Petkovs paziņojis, ka centīsies nodrošināt parlamenta atbalstu mazākuma valdībai. Tomēr analītiķi brīdina, ka šī politiskā krīze var novest pie parlamenta pirmstermiņa vēlēšanām rudenī.

Jau ziņots, ka ITN pagājušajā trešdienā pameta koalīciju, protestējot pret Petkova politiku attiecībā uz Ziemeļmaķedoniju un budžeta jautājumiem.

Līdz tam Bulgārijas valdošo koalīciju veidoja partija "Turpinām pārmaiņas" (PP), labējā alianse "Demokrātiskā Bulgārija" (DB), prokrieviskā Sociālistu partija (BSP) un ITN, kam valdībā bija četri ministri.

ITN politiķi, kas ieņēma reģionālās attīstības un sporta ministru amatus, atkāpās jau pagājušajā nedēļā, bet šodien par demisiju paziņoja arī ārlietu ministre Teodora Genčovska un enerģētikas ministrs Aleksandrs Nikolovs, kas abi arī pārstāv ITN.

ITN līderis Slavi Trifonovs un citi nacionālisti apsūdz Petkova prorietumniecisko valdību plānos atcelt Bulgārijas veto Eiropas Savienības (ES) iestāšanās saunu sākšanai ar Ziemeļmaķedoniju.

Bulgārija uzlika veto šo sarunu sākšanai 2020.gada beigās, apgalvojot, ka Ziemeļmaķedonija nepilda divpusējo vienošanos, kas tika parakstīta 2017.gadā.

Petkovs savukārt pārmeta ITN papildu 3,6 miljardu levu (1,8 miljardu eiro) pieprasīšanu ceļa remonta kompānijām, kas, kā tiek uzskatīts, ir pietuvinātas bijušajam premjerministram Boiko Borisovam.

Petkovs nevar paļauties ne uz vienas opozīcijas partijas atbalstu, tādēļ cer uz palīdzību no vismaz 12 deputātiem, kas nolēmuši pamest ITN, lai izvairītos no jaunām vēlēšanām rudenī.

Trifonovs sociālajā tīklā "Facebook" pavēstīja, ka ir informēts par gaidāmo deputātu izstāšanos no partijas. Taču pagaidām nav skaidrs, cik no 25 ITN deputātiem pametīs partiju.

Politologi pieļauj, ka koalīcijas valdība var noturēties, ja Petkovam izdosies nodrošināt nelielu vairākumu, bet uzskata, ka pirmstermiņa vēlēšanas paliek aktuāls jautājums.

Petkovam pirmais pārbaudījums būs balsojums parlamentā par izmaiņām 2022.gada budžetā.

Borisova pārstāvētā centriski labējā opozīcijas partija GERB paziņojusi, ka plāno organizēt neuzticības balsojumu valdībai pēc balsojuma par budžetu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!