Palestīnas pašpārvaldes vēlēšanu komisija, kurai uzdots organizēt Palestīnas pašpārvaldes prezidenta Jasira Arafata solītās vēlēšanas, ir atkāpusies, ceturtdien pavēstīja komisijas pārstāvji, sniedzot atšķirīgus skaidrojumus par atkāpšanās iemesliem.
Komisijas pārstāvis Mohammeds Eštajals sacīja, ka atkāpšanos izraisījis interešu konflikts, jo viens no deviņiem komisijas locekļiem bijis Palestīnas pašpārvaldes ministrs, bet vēl viens - pašpārvaldes augsta ranga ierēdnis.

Kāds cits pārstāvis, kurš vēlējās palikt anonīms, teica, ka komisija atkāpusies, jo Arafats nav noteicis dienu, kad tiks rīkotas vēlēšanas, bet palestīniešu parlaments nav apstiprinājis 1995.gadā pieņemtu likumu par vēlēšanām.

Arafats ceturtdien paziņoja, ka nākamā gada sākumā Palestīnas pašpārvaldē notiks parlamenta un prezidenta vēlēšanas.

"Ziemā tiks rīkotas atklātās [likumdošanas] padomes vēlēšanas un prezidenta vēlēšanas," intervijā aģentūrai "Reuters" teica Arafats, piebilstot, ka reģionālās un pašvaldību vēlēšanas iecerēts organizēt gada beigās.

Uz jautājumu, vai vēlēšanu rīkošanas laiks būs atkarīgs no Izraēlas armijas izvešanas, palestīniešu līderis atbildēja noraidoši, tomēr piebilda: "Es ceru, ka armija tiks izvesta, lai mēs varētu rīkot brīvas vēlēšanas Palestīnā".

Pagājušajā nedēļā Arafats, uzrunājot tautu, solīja drīzumā rīkot vēlēšanas, bet vēlāk sacīja, ka vēlēšanas nenotiks, kamēr Izraēla nebūs izvedusi armiju no okupētajām teritorijām. Viņa palīgi vēlāk norādīja, ka ar to pašpārvaldes prezidents domājis Izraēlas armijas izvešanu no Jordānas rietumkrasta pilsētu nomalēm.

Izraēla un ASV ir aicinājušas īstenot reformas un sasaukt vēlēšanas Palestīnas pašpārvaldē. Arī daudzi palestīnieši pieprasa reformas, lai pieliktu punktu korupcijai un draugu būšanai pašpārvaldē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!